İsrail Gazze ile sınır kapısını yeniden açtı

İsrail makamları, Gazze ile olan sınırdaki çatışmalardan ardından bir hafta önce Erez geçiş noktasını yeniden açtı.

Savunma Bakanlığı sözcüsü, Gazze Şeridi ile sınır kapısının yeniden açıldığını duyurdu. AFP’ye konuşan Savunma Bakanlığı’nın Filistin topraklarındaki İsrail faaliyetlerini koordine etmekle yükümlü organı Cogat’ın sözcüsü sınır Erez sınır kapısının güvenliğe ilişkin önceki kısıtlamalarla birlikte yeniden açıldığını söyledi ancak başka detay vermedi. Erez terminali, Gazze Şeridi ile İsrail arasında bireylerin tek geçiş noktası olarak önem kazanıyor.

Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, Pazar günü yaptığı açıklamada “sükunetin geri gelmesi ve şiddet olaylarının azalması” nedeniyle sınır kapısının yeniden açılacağını duyurmuştu.

İsrail, Mısır ve Akdeniz arasındaki Gazze Şeridi, 10 yıldır İsrail’in hem karadan hem de denizden ambargosu altında bulunuyor. İki milyonluk nüfus, dışardan yapılan yardımlara bağımlı durumda. Mısır ile olan sınır, genellikle kapalı halde.

Hamas’ın kontrolündeki Gazze Şeridi’nde 30 Mart günü ambargonun kaldırılması ve 1948’de İsrail’in kurulması ardından topraklarından kovulan Filistinlilerin geri dönüş hakkı için protesto eylemleri başlamıştı.

Mart sonundan bu yana en az 172 Gazzeli İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti. Çatışmalarda bir İsrail askeri öldü. Son bir kaç haftadır Mısır ve BM, Hamas ile İsrail arasında kalıcı bir ateşkes yapılması için girişimlerde bulunuyor.