İsrail’in İran’daki hedeflerine üst düzeylilerin evlerini eklediği iddiası

Channel 14'ün haberine göre, İsrail İran’a yönelik olası misillemesinin potansiyel hedef listesine üst düzey yetkililerin evlerini de ekledi.

İsrail’in saldırılarından sonra İran da 1 Ekim'de İsrail devletine karşı 180 balistik füze fırlatmıştı.

Bu saldırıdan sonra her iki taraftan da tehditler yükseldi. İsrail’in başlangıçta nükleer ve petrol tesislerini vurması öngörülüyordu. Ancak İsrailli yetkililer kısa bir süre önce ABD'ye askeri ya da istihbarat hedefleriyle sınırlı kalacakların bildirdi. 

İsrail medyası Channel 14'ün aktardığı İsrailli kaynaklara göre, cumartesi sabahı Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Caesarea'daki özel konutunun hedef alınması, İran'a karşı hazırlanan İsrail yanıtının hedeflerinin belirlenmesinde dikkate alındı. 

Başbakan, saldırıya uğrayan binada bulunmamasına rağmen “suikast girişimini”, “ciddi bir hata” olarak nitelendirmişti.

Channel 14'ün haberine göre planlar siyasi karar alıcılara sunuldu ve sınırlı bir çevrenin planlanan saldırı stratejisini bildiği söyleniyor. 

Operasyona katılan pilotlar bile son ana kadar hedeflerinden haberdar edilmeyecek.

Channel 14, “İran rejiminin, özellikle de (İslam Cumhuriyeti'nin Yüce Rehberi) Ali Hamaney'in endişelenmesi için sebepler var” diyor.

Pazartesi günü erken saatlerde İran, ABD Başkanı Joe Biden'ın cuma günü Berlin'de yaptığı çok kısa açıklamalara tepki olarak, İsrail'in “saldırganlığı” durumunda “tam sorumluluk” ve “suç ortaklığı” konusunda ABD'yi yazılı olarak uyardı. 

İran'ın New York'taki Birleşmiş Milletler diplomatik temsilciliği, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Güvenlik Konseyi İsviçre Başkanlığına hitaben bir mektup yayınladı. 

Mektupta “ABD Başkanı'nın 18 Ekim'de Berlin'de basın mensuplarıyla bir sohbet sırasında yaptığı son derece endişe verici ve provokatif açıklamada” bulunduğu belirtiliyor. 

Washington'a hareketinden hemen önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Joe Biden, İsrail'in İran'ın 1 Ekim'deki saldırılarına nasıl ve ne zaman karşılık vereceğini bilip bilmediği şeklindeki çifte soruya sadece “evet ve evet” yanıtını vermişti. 

Gazze Şeridi'nde Hamas ve Lübnan'da Hizbullah ile savaş halinde olan İsrail, 1 Ekim'deki füze saldırısına misilleme olarak İran'ı vurmakla defalarca tehdit etmişti. İran 1 Ekim’deki saldırısını, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Lübnan'da bir İsrail baskınında öldürülmesine ve Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesine bir yanıt olarak sunmuştu.