Kuzey Kore ‘Moskova'ya asker’ iddialarını yalanladı

Kuzey Kore, Rusya'ya Ukrayna'daki çatışmalarda kullanılabilecek birlikler sağladığını yalanladı. Pyongyang'ın BM'deki bir temsilcisi Güney Kore’nin iddiası için “temelsiz bir söylenti” dedi.

Pazartesi günü geç saatlerde New York'ta düzenlenen BM Genel Kurulu oturumunda Kuzey Koreli bir temsilci “Rusya ile sözde askeri işbirliği konusunda, heyetim bu temelsiz basmakalıp söylentiler hakkında yorum yapma ihtiyacı hissetmiyor” dedi. 

Kuzey Koreli temsilci Güney Kore’nin iddialarının “Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin imajını lekelemeyi ve iki egemen devlet arasındaki meşru, dostane ve işbirliğine dayalı ilişkileri baltalamayı amaçladığını” öne sürdü. 

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı ise, Pyongyang'ın Ukrayna'ya karşı savaşında Moskova'yı desteklemek üzere asker gönderdiği iddiasının ardından, bu askerlerin “derhal” geri çekilmesini talep etmek için Rusya'nın Seul’daki Büyükelçisini çağırdı.

12 BİN ASKER İDDİASI

Güney Kore istihbarat teşkilatı cuma günü yaptığı açıklamada, yaklaşık 1.500 Kuzey Koreli özel kuvvet askerinin iklime alışmak için Rusya'da bulunduğunu ve yakında cepheye gitmelerinin beklendiğini iddia etmişti. Teşkilat, Kuzey Kore’nin toplamda yaklaşık 12.000 askerin göndermesini beklediklerini ifade etmişti.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ

Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi (NIS) raporunda ayrıca bu askerlerin ilk konuşlanmasını gösteren ayrıntılı uydu görüntülerini de yayınladı.

18 Ekim 2024 tarihinde yayınlanan bu belge, 16 Ekim 2024 tarihinde bir eğitim sahasını gösteriyor.  NIS’e göre Ussuriysk'teki Rus askeri tesisinin Airbus Defence and Space uydu görüntüsü, Kuzey Koreli askerleri gösteriyor. 

Güney Kore'nin Yonhap haber ajansı salı günü bir hükümet kaynağına dayandırdığı haberinde Seul'un Kuzey Kore birliklerinin konuşlanmasını izlemek üzere Ukrayna'ya askeri istihbarat görevlilerinden oluşan bir heyet göndermeyi düşündüğünü bildirdi.

Pyongyang ve Seul arasındaki ilişkiler son onlarca yılın en düşük seviyesinde seyrediyor. Nükleer silahlara sahip Kuzey Kore, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kurulduğu günden bu yana müttefiki olan Rusya'ya daha da yaklaştı. Güney Kore ise başta ABD olmak üzere batılı güçlerle ittifak halinde.