İsviçre’de halk toplantılarının gündemi tecrit ve Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü

İsviçre’nin Zürich ve St.Gallen kentlerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’la yönelik 3 yıla yakındır süren ağırlaştırılmış tecrite karşı halk toplantıları gerçekleştirildi.

Zürich’deki toplantıya KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar katılırken, St.Gallen’deki toplantıya Avukat Mahmut Şakar katıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı halk toplantılarında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için Kürt dostlarının başlattığı “Öcalan’a Özgürlük Kürdistan’a siyasi çözüm” hamlesine vurgu yapıldı.

ÖNDER APO İÇİN HAMLEYE KATILALIM 


İsviçre’nin Zürih kentindeki Demokratik Kürt Toplum Merkezi (Dem-Kurd) lokalinde yapılan toplantıya KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar katıldı. Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri için saygı duruşu ile başlayan toplantı Zübeyir Aydar’ın sunumu ile devam etti. Konuşmasında 10 Aralık İnsan Hakları günü nedeniyle Kürt dostlarının, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kitapların okunması kampanyasına dikkat çeken Aydar “Bugün 10 Aralık İnsan Hakları günü. Bugün Kürt dostları Önder APO üzerindeki tecriti protesto etmek için dünyanın bir çok yerinde onun kitaplarını okuyor. Eskiden Kürtlerin dostları yoktu ama Önder APO sayesinde bugün dünyanın her tarafında binlerce Kürt dostu, onun fikirlerini okuyor, öğreniyor, öğretiyor.

Kürt dostları öncülüğünde Önder APO için başlatılan kampanya oldukça anlamlıdır. Bu kampanya için hepimize büyük görevler düşüyor. Sadece kendimiz değil kendi çevremizi de bu eylemlere, bu kampanyaya katılmaya çalışmalıyız” dedi.

SEÇİMLERE GÜÇLÜ HAZIRLANALIM

Türkiye’de 2023 yılında yapılacak olan seçimlere de değinen Zübeyir Aydar yurt dışındaki insanların oy verme hakkı olmadığını, ancak herkesin kendi ailesi ve çevresini bu seçimler için seferber etmesi gerektiğini ifade ederek “ Biz burada oy kullanamıyoruz ama kendi çevremizi akrabalarımıza, ailemize bu seçimlerin önemini anlatmalı ve bu kayyum rejimine karşı güçlü bir duruş sergilemeliyiz” dedi.

Türkiye ve Kürdistan’da yapılacak olan seçimlerde ön seçim yapılacağının altını çizen Aydar “Bir çok yerde ön seçimle adaylar belirlenecek. Halk kendi adayını kendisi belirleyecek” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE İSRAIL’DEN DAHA GADDAR

Rojava’ya yönelik Türk devletinin saldırılarına değinen Aydar İsrail - Filistin çatışmasını da değerlendirdi. İsrail devletinin mazlum Filistin halkına yönelik saldırılarına karşı olduklarını vurgulayan Aydar,  “Biz ne İsrail devletini ne de Hamas’ın mantığını kabul etmiyoruz. Orada çocuklar, siviller katledilirken bizim yüreğimiz yanıyor. Çözüm Önder APO’nun ortaya koyduğu paradigmadadır. Onun dile getirdiği gibi ortak özgür bir biçimde yaşamaktır. Türk cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan her gün çıkıp Filistin halkının yanında olduğunu söylüyor ama Rojava‘da yaptıkları İsrail uygulamalarından daha kötü, daha gaddarcadır. Rojava‘da elektrik tesisleri, buğday ambarı, okullar, hastaneler ve camiler hedef alındı ve bombalandı. Açıkça ifade ettiler. “Rojava‘ya ait bütün yeraltı ve yerüstü zenginlik kaynakları hedefimizdir” diye. Böyle iki yüzlü bir politika olmaz” dedi.

Aydar, konuşmasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrite dikkati çekerek “Önder APO yıllardır yoğunlaştırılmış bir tecrit altındadır. Bütün Kürt halkı ve dostları Önder APO’ya sahip çıkmalıdır. Bunun içinde Kürt ulusal birliği temelinde herkes ile konuşmalıyız. Ulusal birliğin oluşması için en fazla o mücadele etti. Ben bunun en yakın tanığıyım” dedi.

Toplantı, daha sonra katılımcıların görüş ve sorularıyla devam etti. Dem-Kurd sanatçılarının “ Ben Kürdistanım” adlı şiiri seslendirmesinden sonra “Bijî Berxwedana İmralı” sloganlarıyla toplantı sona erdi.

ST GALLEN’DE İMRALI TECRİDİ HALK TOPLANTISINDA TARTIŞILDI

Winterthur Kürt Toplum Merkezi ve St. Gallen Kürt Toplum Merkezi'nin ortaklaşa düzenlediği “tecrit” konulu bir halk toplantısı gerçekleştirildi. St. Gallen Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde gerçekleştirilen halk toplantısına Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Avukatı Mahmut Şakar konuşmacı olarak katıldı.

Winterthur'dan ve St. Gallen'den yoğun bir ilginin ve katılımın olduğu halk toplantısında konuşan Avukat Mahmut Şakar, İmralı'da Abdullah Öcalan'ın üzerinde uygulanan tecride ilişkin güncel bilgilendirmelerde bulundu. Şakar, "İmralı tecridini uluslar arası komplo ile bağlantılı olarak devam ediyor. Bu süreklileşen bir izolasyon halini aldı. Tecridin ve izolasyonun aslında 2011'den bu yana Abdullah Öcalan üzerinde uygulandığını, avukat görüşmelerinin kısıtlamalarına ta o zamandan başlandığını belirten Şakar, “tecrit günümüze kadar katmerleşerek sürüyor” dedi. 

Halk toplantısı, Avukat Mahmut Şakar’ın katılımcıların sorularına cevap vermesiyle sona erdi.