Ekoloji Çalıştayı 1’inci gününü geride bıraktı

KCDK-E Ekoloji Komitesi’nin Freiburg kentinde Kürdistan ve dünyadaki eko kırım, ekolojik mücadelenin önemini ele aldığı Ekoloji Çalıştayı, birinci gününü geride bıraktı.

Avrupa Kürdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E) Ekoloji Komitesi, Almanya’nın Freiburg kentinde 1. Ekoloji Çalıştayı’nı düzenliyor.

Çalıştaya KCDK-E’nin Avrupa ülkelerindeki federasyon üye ve bileşenlerinin yanı sıra, TJK-E, Jineoloji Komitesi, TekoJIN, Devrimci Gençlik Hareketi aktivistleri, akademisyen, sosyolog ve ekolojistler katıldı.
Çalıştayın açış konuşmasını yapan KCDK-E Ekoloji Komitesi Sözcüsü Fatoş Göksungur, şunları söyledi: “Yaklaşık bir buçuk yıldır Avrupa alanında bir ekoloji çalışması başlattık. Paradigma alanında Avrupa’da bu konudaki eksikliğimizi fark ettiğimiz için bir komite oluşturduk. Bugün bir çalıştay planladık. Çalıştayın hazırlık çalışmalarında da bu konudaki eksikliğimizi fark ettik. Kürdistan toplumunda ekolojik yaşama karşı sıradan bir yaklaşım olduğunu gördük. Bundan hareketle böyle bir çalışmaya baş koyduk. Çalıştayımız iki gün devam edecek. Rojava’da iki gazeteci arkadaşımız Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in katledilmesi bizi derinden üzdü. Kürt soykırımına dönük saldırıların olduğu böylesi bir süreçte çalıştayımızı gerçekleştiriyoruz. Paradigmamızın ekolojik boyutunu gündemimize almadığımız için eko kırım karşısında ekolojik çalışmayı nasıl örgütleyeceğimizi halen tartışıyoruz. Bu çalışmadan sadece bu çalışmaya gönül vermiş arkadaşlar değil herkes sorumlu. Bunu günlük yaşamda ete kemiğe büründürmenin de projesini oluşturmamız gerekiyor. Önderliğin önümüze koyduğu paradigmayı kavratma ve bu doğrultuda bir çalışma yürütmeliyiz. Kapitalizme karşı iyileştirmeyle, reformlarla mücadele gerçekleştirilemez. Önderlik ekoloji için mücadele isyan gerekçemiz olmalı diyor. Ekolojik mücadele radikal ve sistemsel bir değişikliği hedeflemeli.”
Fatoş Göksungur’un açılış konuşması ardından “Ekoloji Kavramı ve Ekolojik Perspektif”, “Kadın ve Ekoloji” ve “Kürdistan’da ve Ortadoğu’da Ekolojik Kırım Politikaları ve Buna Karşı Mücadeleler” başlıklı oturumlar ile sürdü.