GÖRÜNTÜLÜ

Londra’da ‘Maraş’tan Rojava’ya’ konulu panel ve anma

19 Aralık Maraş Katliamı ve 28 Aralık Roboski katliamlarının yıl dönümü dolayısı ile Kürt Toplum Merkezi’nde “Maraş’tan Roboski’ye zindanlardan Rojava’ya konulu panel düzenlendi.

İngiltere’nin başkenti Londra’da 24 Aralık Maraş Katliamı, 28 Aralık 2011 Roboskî ve 19 Aralık cezaevi katliamlarının yıl dönümleri vesilesiyle Londra Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde anma ve panel gerçekleştirildi.

Yoğun bir katılımın olduğu etkinlikte, katledilenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, Kürdistan’daki katliamlara ilişkin sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından, Gazeteci Nimet Sayar’ın moderatörlüğünde panel bölümüne geçildi.

Panele konuşmacı olarak Britanya Alevi Federasyonu Kurucu Başkanı İsrafil Erbil, Avrupa Maraş Avrupa Dernekler Federasyonu (MARDEF) Temsilcisi Salman Ökmen ve Skype üzerinden PYD Dış İlişkiler Sözcüsü Salih Muslim katıldı.

Salman Ökmen, Maraş Katliamı’nın uluslararası camiada tanınması için birçok girişimde bulunduklarını belirtti. MARDEF olarak halkın acılarına her zaman sahip çıktıklarını ve yaraları sarmak için mücadele ettiklerini belirten Ökmen, “Tüm engellere rağmen halkımızın yanında olmaya devam ettik” diyerek, birlik ve direnişin önemine vurgu yaptı.

Skype üzerinden etkinliğe bağlanan PYD Dış İlişkiler Sözcüsü Salih Muslim ise, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik soykırım saldırılarını değerlendirdi. Kobanê’deki durumun kritik olduğunu ifade eden Muslim, “Günlerdir şiddetli çatışmalar devam ediyor. Türkiye’nin saldırıları hız kesmeden sürüyor” dedi. Kobanê’nin uluslararası bir sembol haline geldiğini belirten Muslim, bölgedeki sivillerin korunması ve uluslararası desteğin artırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca Efrîn’’den 2018 yılında zorla göç ettirilen 120 bin kişiye dikkat çekerek, Alevi Kürtlerin de tehdit altında olduğunu söyledi.

Muslim, Suriye Milli Ordusu-SMO adı altındaki grupların DAİŞ artıkları olduğunu belirterek, bu grupların talan ve katliamlarla anıldığını söyledi. Muslim, “Kobanê halkı kendini savunmaya hazırdır” diyerek dayanışma çağrısında bulundu.

İsrafil Erbil de, Maraş ve Roboskî’deki katliamların tarihsel süreçte yaşanan vahşetlerin sistematik bir devamı olduğunu söyledi. Erbil, vahşetin günümüzdeki boyutlarını, Hacı Lokman Birlik’in 3 Ekim 2015'te Şirnex’te katledildikten sonra cansız bedeninin Türk polisine ait akrep tipi aracın arkasına bağlanarak sürüklenmesi ile hatırlattı.

“Bugün, yeni Maraşlar ve Roboskîler yaşanmaması için birlik ve mücadeleye her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var” diyen Erbil, özellikle İngiltere’nin de içinde olduğu Batılı ülkelerin, Türk devleti ile olan ilişkilerinde daha duyarlı olmaları gerektiğini söyledi.

 

Panelde, siyasal İslam’ın katliamları meşrulaştırmak için bir araç olarak kullanılmasına da değinildi. İnançların ve kimliklerin siyaset uğruna araçsallaştırılmasına karşı uyarılarda bulunan Erbil, “Biz insanlıktan yana olanlardan ses bekliyoruz” diyerek dayanışma çağrısını yineledi.

Katılımcılar da sorularıyla katkıda bulundu. Etkinlik, birlik ve dayanışma mesajlarıyla sona erdi.