İtalya ile Almanya mülteciler konusunda anlaşıyor

Mültecilere karşı sert tutumuyla bilinen İtalyan hükümeti, Almanya ile bir mülteci anlaşmasının imzalanmasının yakın olduğunu duyurdu.

Aşırı sağcı Kuzey Ligi lideri ve koalisyon hükümetinin İçişleri Bakanı Matteo Salvini, mültecilere karşı Almanya ile anlaşmaya varmak üzere olduklarını söyledi. Salvini, mültecilerin sınırlardan geri iadesine yönelik anlaşmaya ek olarak yeni bir anlaşmanın yolda olduğunu kaydetti.

Macaristan’ın mülteci karşıtı başbakanı Viktor Orban ile Milano’daki görüşmesi sonrasında konuşan Salvini, ülkesinde olanlar dışında mültecileri geri almamayı amaçladıklarına vurgu yaptı.

Salvini’nin vurguladığı anlaşmaya dair bir açıklama Cumartesi günü Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer’den gelmişti. Seehofer, İtalya’nın Almanya-Avusturya sınırından geçen ve geri gönderilen her bir mülteciye karşılık bir mülteciyi Almanya’ya göndermek istediğini söylemişti.

Almanya ile doğrudan kara sınırı bulunmayan İtalya’da hükümet, ülkeyi terk eden mültecilerin geri alınmasına karşılığında Akdeniz’de kurtarılan mültecilerin Almanya’ya kabul edilmesini istiyor.

5 Yıldız Hareketi (M5) ile Kuzey Ligi arasındaki koalisyon hükümetinden önce de İtalyan hükümetlerinin mültecilere karşı tavrı sertleşmişti. İç çatışmaların devam ettiği Libya’daki geçici hükümetle anlaşan İtalya, mültecileri Afrika’da iken engellemeyi amaçlıyor.

Bu yı içinde Akdeniz üzerinden İtalya’ya ulaşan mültecilerin sayısında ciddi bir düşüş yaşansa da, sıkı güvenlik önlemleri nedeniyle denizde boğulan mültecilerin sayısında tersi oranda artış meydana geliyor.