AB Beyaz Rusya’ya yönelik yaptırımları kaldırıyor

Pazar günü seçimlerin yapıldığı Beyaz Rusya’ya yönelik AB yaptırımlarının geçici olarak kaldırılacağı bildirildi.

Pazar günü seçimlerin yapıldığı Beyaz Rusya’ya yönelik AB yaptırımlarının geçici olarak kaldırılacağı bildirildi. Yaptırımların, özellikle seçimler öncesinde bazı siyasi tutsakların serbest bırakılması  nedeniyle geçici olarak kaldırılmak istendiği öne sürülüyor.

Fransa Avrupa Birliği Bakanı Harlem Désir, Lüksemburg’daki AB Dışişleri Bakanları zirvesinden yaptırımların geçici olarak kaldırılması kararı çıktığını söyledi. Buna göre, Beyaz Rusya lideri Aleksander Lukaşenko ve 175 kişiye yönelik seyahat yasağı ile mali denetimler Kasım ayından itibaren 4 aylığına askıya alınacak.

Konuya ilişkin bilgi veren Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise, yaptırımların tümüyle kaldırılmasına ilişkin kararın önümüzdeki yıl verileceğini söyledi.

Steinmeier, Pazar günü yapılan ve Lukaşkenko’nun yüzde 83,5 oy oranıyla kazandığının ilan edildiği seçimlerin ‘uluslararası standartlara uymadığını’, ancak son seçime oranla ‘bazı değişimler görüldüğünü’ kaydetti. Alman Bakan, seçimler öncesinde bazı siyasi tutsakların serbest bırakılmasını da kararlarına gerekçe gösterdi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından yapılan açıklamada, Pazar günü yapılan seçimlerde oy sayımı ve sonuçların kaydedilmesi esnasında bir dizi usulsüzlük yaşandığı bilgisi verilmişti. AGİT seçim gözlemcilerinin başındaki isim olan Kent Harstedt, Beyaz Rusya’nın demokratik sorumluluklarını yerine getirmesi için ‘önünde daha uzun bir süre olduğuna’ dikkat çekmişti.