AB’den çıkmamak için İrlanda vatandaşlığı formülü

23 Haziran’daki referandumla Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış kararı alınan Britanya’da birlik içinde kalınmasını isteyenlerin sayısı giderek artıyor.

Britanya egemenliğindeki Kuzey İrlanda’da doğan binlerce kişi ise AB vatandaşlığını kaybetmemek için bir başka birlik üyesi olan İrlanda vatandaşlığına geçmeye çalışırken, birçok diplomatik temsilcilikte işlemlerde ciddi artış olduğu bildiriliyor.

AB referandumu ardından milyonlarca Britanyalının yaşadığı pişmanlık başta sosyal medyada yankılanırken, son günlerde binlerce kişi birlik üyesi İrlanda vatandaşlığını almak için başvuruyor. Britanya’nın AB’den çıkmasıyla birlikte birlik üyelerindeki seyahat ve oturma hakkını kaybetmek istemeyen kişilerin başvuruları nedeniyle İrlanda’nın diplomatik temsilciliklerinde formların tükendiği öğrenildi.

Birçok diplomatik temsilcilikte başvurular için 28 Haziran’da (bugün) geri dönülmesi tavsiye ediliyor. Sadece Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’taki İrlanda Büyükelçiliği’ne yapılan başvuruların sayısı 4 binin üzerinde.

MİLYONLARCA KİŞİNİN BAŞVURMA HAKKI VAR

AB vatandaşlığı hakkını kaybetmek istemeyenlerin çare olarak gördüğü İrlanda vatandaşlığını alma hakkı olan bireylerin sayısı 6 milyonu buluyor. Kuzey İrlanda’nın da üzerinde olduğu İrlanda adasında 1 Ocak 2005’den önce doğanların başvurmaları halinde İrlanda vatandaşlığını alma hakkı var.

Ayrıca ebeveynleri veya ailesinden en az biri İrlanda veya Kuzey İrlanda kökenli olan bireylerin de bu hakkı bulunuyor ve bu kişilerin tüm Britanya’daki sayısı en az 6 milyon olarak tahmin ediliyor. Bizzat kendisi Kuzey İrlanda veya İrlanda’da doğmuş bireylerin sayısı ise 430 bin civarında.

Halen AB üyesi ülkelerde yaşayan Britanya vatandaşları ile Britanya’daki AB ülkeleri vatandaşlarının statüsü ise henüz netlik kazanmış değil. Sayıları milyonlarla ifade edilen bu kişilerin gelecekteki statüsü AB ile Britanya arasında yapılacak ayrılık müzakereleriyle belirlenecek.