AB koronavirüsü işçiler için en tehlikeli kategoriye almadı

Avrupa Komisyonu, işçilerin korunması yasasında öngörülen en tehlikeli sınıfa yeni koronavirüsü almayı reddetti.

2000 yılında oluşturulan Avrupa direktifi, işçilerin çalışma sırasında biyolojik maddelere maruz kalma riskini, oluşturdukları ağırlığa göre dört kategoriye ayırıyor.

En az tehlikeli olan birinci grup, insanda hatalığa yol açmayan riskler yer alıyor. En tehlikeli risklerin yer aldığı dördüncü grup, işçiler için ciddi tehlike oluşturuyor ve yüksek düzeyde kolektif yayılma riskini barındırıyor.

Komisyon ve üye devletlerin uzananlarında oluşan teknik ilerleme komitesi, Covid-19’u üçüncü derece risk grubuna almak için olumlu görüş belirtti.

Komisyon Yürütmesi sözcüsü Marta Wieczorek, Brüksel’de düzenlediği bir basın toplantısına kararın Haziran ayı içerisinde yürürlüğe gireceğini söyledi. Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi’nin karara itiraz etmesi için bir ayı var.

Bu açıklamanın sendikaların sert tepkisine yol açması bekleniyor. Sendikalar koronavirüsün en tehlikeli gruba alınmasını istiyor.

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Pers Hilmersson, bir kaç gün önce yaptığı açıklamada “Covid-19’a karşı benzeri görülmemiş tedbirler hesaba katıldığında, Avrupa Komisyonu’nun işçiler sözkonusu olduğunda neden virüsü en yüksek risk kategorisine almamakta ısrar ettiğini anlamak zor” dedi.