AB krize karşı ortak planı Mayıs ayına erteledi

Avrupa Birliği (AB) liderleri, yeni tip koronavirüse karşı alınacak ekonomik ve sosyal önlemler konusunda uzlaşamazken, krizle ortak mücadele planı Mayıs ayına kaldı.

Covid-19 salgını nedeniyle en az 113 bin kişinin yaşamını yitirdiği Avrupa’da sokağa çıkma uygulamalarının sonlandırılmasından sonra izlenecek ortak politikada uzlaşma sağlanamadı.

27 ülkenin hükümet ve devlet başkanlarının video konferans yöntemiyle katıldıkları zirve sonucunda ‘konsensüs’ sağlanamadığı bildiriliyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, izlenecek ortak ekonomik ve sosyal politikaların Mayıs ayında sunulmak üzere AB Komisyonu’ndan talep edildiğini söyledi.

Zirve sonrasında konuşan İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ise, zirvenin ‘olumlu’ geçtiğini savundu. Conte, yapılan zirvenin ‘önemli bir etap’ olduğunu vurguladı.

GEÇ REAKSİYON GÖSTERME ENDİŞESİ

AB’nin ortak politika geliştirmeye çalıştığı en önemli alan olarak ekonomi geliyor. Uluslararası Para Fonu (IMF)’ye göre, AB ekonomisi bu yıl yüzde 7 civarında küçülecek.

IMF Başkanı Christine Lagarde, ekonomik şoka karşı ‘çok geç veya az reaksiyon’ gösterilmesi riskine karşı uyarmıştı.

AB’nin bütçesinde ekonomik yeniden atılım için yüz milyarlarca euroluk bir fon oluşturulması amaçlanıyor.

Öte yandan mevcut sokağa çıkma kısıtlamalarının bu ay sonu ve Mayıs başından itibaren aşamalı olarak kaldırılması planlanıyor. Kısıtlamalardan sonra alınacak tıbbi önlemler konusunda da henüz bir ortak politika belirlenebilmiş değil.