AB’nin küçük üyeleri de Brexit sonrasında karar alıcı olmak istiyor

Büyük Britanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış kararı almasının ardından birliğin geleceği konusunda küçük üyelerin arka plana itildiği tezi giderek güçleniyor.

Almanya, Fransa ve İtalya’nın Britanya’sız AB tartışmalarında yalnız başına karar almalarına karşı Avusturya’dan ‘biz de varız’ açıklaması geldi.

23 Haziran’daki Brexit referandumu sonrasında AB’nin geri kalan 27 ülkesinden sadece Almanya, Fransa ve İtalya’nın öne çıktığı görülüyordu. Üç ülkenin liderleri geçtiğimiz ay İtalya’da bir araya gelerek, 27 üyeye düşecek AB’nin geleceğini masaya yatırmıştı.

Ancak bu duruma tepki gösteren ülkelerin sayısı da artıyor. Üç ülkenin Britanya’nın ayrılmasından sonrasına ilişkin tartışmaları tek başlarına yürütmelerinin ‘kötü bir şey’ olduğu uyarısında bulunan Avusturya Maliye Bakanı Hans Jörg Schelling, “küçük (AB üyesi) ülkeler gözardı edilmemelidir” diye uyardı.

Slovakya’nın başkenti Bratislava’daki AB Maliye Bakanları toplantısı öncesinde konuşan Schelling, AB maliye ve ekonomi bakanlarının katılacağı bir zirve talebinde bulunduğunu belirtti. Schelling, bu toplantının birlikten ayrılma kararı alan Britanya dışındaki 27 üye ülkeye özel olacağını vurguladı.

Avusturya Maliye Bakanı, bu önerisine birçok AB ülkesindeki mevkidaşlarının sıcak baktığını da sözlerine ekledi.