AB ve ABD araçların emisyonlarına karşı sert önlemler alacak

Amerikan Çevre Koruma Ajansı (EPA) ile Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Volkswagen skandalıyla gündeme gelen araçların gerçek emisyon değerlerinin belirlenmesi için daha detaylı testler yapılmasını istiyorlar.

Alman otomobil devi Volkswagen’in ürettiği bazı dizel araçların resmiyette belirtilenden çok daha fazla zararı gaz saldığı ortaya çıkmıştı. Skandal sonrasında ABD ve AB’nin ek önlemler alacağı duyuruldu.

EPA tarafından otomobil üreticilerine gönderilen bir yazıda, araçların emisyon değerlerine ilişkin daha detaylı testler talep edilebileceği iletildi. Yazıda, araçların laboratuvar testlerinin yanı sıra trafikte de egzozlardan aynı değerde gaz salıp salmadığının test edileceği belirtildi.

Gazetecilere bilgi veren EPA Temsilcisi Chris Grundler, EPA’nın araçların kullanım aşamasında yapacağı testlere ilişkin ise detay vermedi.

AB Komisyonu’nun Sanayiden sorumlu komiseri Elzbieta Bienkowska da, araçların emisyon değerlerinin kontrolüne ilişkin daha ‘tutarlı’ bir şekilde çalışılacağını söyledi. Bienkowska, “bizim mesajımız kesin ve nettir: AB düzenlemelerinin en kesin biçimde uygulanması ve hileye karşı sıfır tolerans” şeklinde konuştu.

AB’nin geliştirdiği ve Ocak ayından itibaren yürürlüğe girecek bir test ile araçların sürüş halinde iken saldığı gazları ölçmesi hedefleniyor.