AB Zirvesi’nde savunma ve güvenlik konuları öne çıkıyor

Avrupa Birliği (AB) liderleri Slovakya’nın başkenti Bratislava’daki zirvede Britanya’sız bir araya gelirken, Britanya’nın birlikten ayrılmasıyla ‘kontrolün yeniden sağlanması’ zirvenin temel hedefi.

AB’nin ortak savunma gücü konusunda ise özellikle Fransa ağırlığını koyuyor.

Büyük Britanya halkının 23 Haziran’da referandumla birlikten ayrılma kararı ardından 27 AB ülkesinin liderlerinin katıldığı zirvede iç ve dış güvenlik politikaları öne çıkıyor.

Zirvenin başlangıcında Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’dan ‘Avrupa ordusu’ ve ortak savunma politikalarına ilişkin açıklama dikkat çekti. Britanya’nın birlikten ayrılacak olması ve ABD’nin NATO’da daha geri bir pozisyona geçmesi ihtimaline dikkat çeken Hollande, buna gerekçe olarak da adaylardan Donald Trump’ın seçim vaatlerini gösterdi.

Hollande, “Eğer ABD (NATO’dan) uzaklaşma yönünde karar kırarsa Avrupa’nın kendisini savunacak kapasitede olması gerekir” diye konuştu.

Ortak savunma veya ordu projelerine Rusya ile problemli olan Doğu Avrupa ülkeleriyle Almanya’nın destek verdiği biliniyor. Ancak Almanya Fransa tarafından uluslararası misyonlara savaş gücü göndermemekle eleştiriliyor.

Zirvede Avrupa’daki iç güvenlik politikalarının yanı sıra geçtiğimiz yılki mülteci krizi sonrasında alınması gereken ortak önlemler de masaya yatırılıyor.

AB Zirvesi’nde ayrıca birliğin ekonomik olarak daha geri konumdaki Akdeniz ülkeleriyle Kuzey Avrupa ülkeleri arasındaki ekonomiye dair görüş farklılıkların daha da artması bekleniyor.