Abbas: Barışçıl ve yasal imkanları hayata geçireceğiz

BM’nin 70’inci kuruluş yıl dönümüne denk gelen Genel Kurulu’nda konuşan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in politikalarına sert eleştiriler getirdi.

BM’nin 70’inci kuruluş yıl dönümüne denk gelen Genel Kurulu’nda konuşan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in politikalarına sert eleştiriler getirdi. İsrail’in 1993 yılında imzalanan Oslo Barış Antlaşması’nı ihlal ettiğini ve yerine getirmesi gereken sorumluluklardan kaçtığını hatırlatan Abbas, antlaşmanın anlamını yitirdiğini söyledi.

İsrail’in ‘işgalci güç’ olarak antlaşmadan kaynaklı sorumluluklarını yerine getirmemesinin Filistin olarak antlaşmanın sona erdiğini duyurdu. Açıklamasında Filistin’in atacağı adımlara değinmeyen Abbas, barışçıl ve yasal imkanları hayata geçireceklerini kaydetti.

1993 Oslo Barış Antlaşması’nın 1999 yılına kadar İsrail’in işgal ettiği boşaltmasını ve bağımsız Filistin Devleti kurulmasını öngördüğünü hatırlatan Abbas, Batı Şeria’nın yüzde 60’lık bir kısmının halen işgal altında olduğunun altını çizdi.

Abbas, “İsrail, siyasi ve güvenlik anlaşmalarının dayandığı temelleri yok etti” yorumunda bulundu.

BM Genel Sekreteri’ne seslenerek, Filistin halkının uluslararası koruma altına alınmasını da isteyen Abbas, Filistin bayrağının BM’de dalgalanmasını oylayan devletlere de teşekkür etti. Abbas, Filistin’in 137 ülke tarafından tanındığını ve diğer ülkelerin de benzer bir tutum alması çağrısı da yaptı.

Filistin Devlet Başkanı, ülkesinin İkinci Dünya Savaşı sırasında işgal edilen ülkelere benzediğini söylerken, İsrail politikasının ise Nazi Almanya’sıyla benzer olduğunu da savundu.

Mahmud Abbas’ın BM’deki sert konuşmasının arka planında Filistin halkının rahatsızlığı bulunuyor. Filistin Politik Araştırmalar Merkezi’nin geçtiğimiz hafta yayınladığı bir ankete göre, Filistinlilerin sadece 29’luk bir kesimi İsrail ile müzakerelerin olumlu bir sonuç vereceğini düşünüyor. Filistin halkının yüzde 42’sinin ise yeniden silahlı mücadeleye dönülmesini istediği ankete göre, halkın yüzde 60’ı da Abbas’ın görevini bırakmasından yana.

Abbas’ın konuşması ardından bir açıklama yapan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Filistin liderinin konuşmasının ‘kindar’ ve ‘yalan’ olduğunu savundu. Netanyahu’nun bürosundan yapılan açıklamada, Abbas’ın İsrail karşıtı ve (İsrail’i) Ortadoğu’da yok etmeyi amaçlayan görüşü cesaretlendirmekle de suçlandı.