ABD’de göçmen değil işgücü sorunu var

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Kasım ayında yapılacak seçimlerin iki önemli adayından Donald Trump’ın sıkça dile getirdiği göçmen çalışanlar konusunda rakamlar başka şeyler söylüyor.

Birçok seçmenin ‘göçmenler işimizi elimizden alacak’ korkusuna rağmen ABD’de ciddi bir işgücü açığından söz ediliyor.

320 milyon nüfuslu ABD’ye her yıl büyük çoğunluğu Meksika ve diğer Latin ülkelerinden olmak üzere yüz binlerce yeni göçmen gelirken, halen 10 milyonun üzerinde göçmen kaçak olarak çalışmak zorunda.

Göçmenlerin ‘Amerikalıların işlerini elinden aldığı’ yönündeki propagandalara rağmen ABD’de son yıllarda milyonlarca yeni iş alanı yaratılıyor. İşsizlik oranının yüzde 4,9 olduğu ABD’de sadece Temmuz ayında 255 bin yeni istihdam alanı oluşturuldu.

Birçok analiste göre, ABD’deki işsizlik oranının çok düşük iken, bu da neredeyse ‘tam istihdama’ yakın bir statüye denk geliyor. Moody’s rating ajansından Mark Zandi’ye göre, ABD’de işsizliğin artması bir yana, önlem alınmaması halinde ciddi bir işgücü açığı ortaya çıkacak.

Zandi, birçok Amerikan şirketinin boşalan yerlere yeni  çalışan bulmakta zorlandıklarına dikkat çekti. 2010 yılında ABD’de bir mevkiye çalışan bulunması ortalama 15 hafta sürerken, günümüzde bu süre 30 haftaya kadar çıkıyor.

Benzer şekilde sadece geçtiğimiz iki ayda çalışan ücretleri ortalama yüzde 2,6 oranında artış gösterdi. Yine eğitimsiz bireyler arasında dahi işsizlik oranının yüzde 6,3 oranında olması da artı puan olarak gösteriliyor.