ABD’de ilk ölüm bilinenden 20 gün önce gerçekleşmiş

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde Şubat ayını başı ve ortasında hayatını kaybeden iki kişinin otopsi sonuçları, bu ölümlerin Covid-19 virüsünden kaynaklı olduğunu gösterdi.

Şubat ayı başındaki ölüm, pandemiye ilişkin resmi olarak duyurulan ilk ölümden 20 gün kadar öncesine denk geliyor.

Santa Clara kontluğu yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre, 6 Şubat ve 17 Şubat tarihlerinde iki kişi evlerinde hayatını kaybetti. Yapılan otopsi sonucunda, her iki kişinin de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği belirlendi.

Şimdiye kadar, koronavirüsten dolayı ilk ölümün resmi olarak 26 Şubat’ta Washington eyaletinde gerçekleştiği sanılıyordu.

6 Mart günü de Santa Clara da bir kişi evinde hayatını kaybetti. Yetkililer sözkonusu üç kişinin çok az sayıda test kitlerinin olduğu bir sırada öldüklerini belirtti. Testler, sadece semptomlar gösteren ve yurtdışına yakın zamanda seyahat edenler üzerinde yapılıyordu.

Yerel yetkililer, şimdiye kadar gözden kaçmış yeni ölümlerin kayda geçebileceğini ifade etti.

Standford Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı bir çalışmaya göre, Santa Clara’daki Covid-19 vakaları, resmi olarak açıklananın en az 50 kat üzerinde bulunuyor.

ABD, Covid-19 pandemisinden en fazla etkilenen ülke durumunda. Johns Hopkins Üniversitesi’ne göre ülke genelinde 820 bini aşkın vaka tespit edildi, bunlardan 44 bin 845’i hayatını kaybetti.