ABD’de Rusya’ya yönelik ‘tehdit’ algısı yüzde 82

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yapılan bir araştırmaya göre, halkın beşte dördünden fazlası ‘Rusya’ya yönelik endişeli olduğunu’ beyan ediyor.

Reuters-Ipsos tarafından 9-12 Ocak tarihleri arasında yapılan ankete göre, Rusya’yı tehlike olarak gören ABD vatandaşlarının oranında geçtiğimiz yıllara oranla artış söz konusu.

Rusya’yı ülkesi için ‘tehdit’ olarak gören ABD vatandaşlarının oranı Mart 2015’te yüzde 76 iken, son ankette yüzde 82’ye yükseldi.

Ankete göre, Rusya’yı tehdit olarak görenlerin oranı  Kuzey Kore’yi tehdit olarak algılayanlardan düşük kaldı. İran, Çin, Suriye, Suudi Arabistan, Küba ve Yemen gibi ülkeleri tehdit olarak görenlerin oranı ise Rusya’ya göre daha az oldu.

Bu tehdit algısında ABD başkanlık seçimlerine Rusya tarafından müdahale edildiğine dair iddiaların etkisinin olduğu savunuluyor.

Ankette dikkat çeken bir diğer nokta ise, Rusya’ya sıcak mesajlar veren Donald Trump’ın üyesi olduğu Cumhuriyetçi Parti sempatizanlarının da bu ülkeyi tehdit olarak görmesi.

İnternet üzerinden yapılan Reuters-Ipsos anketine 50 eyalette 1169 kişinin katıldığı, bu kişilerden 490’ının Demokrat Parti, 475’inin ise Cumhuriyetçi Parti seçmeni olduğu bildirildi.