ABD’den İran’ın uydu taşıyıcı denemesine yaptırım

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), dün bir uydu taşıyıcı roket denemesi yapıldığını duyuran İran’a yaptırım kararı aldı.

Amerikan Hazine Bakanlığı tarafından yayınlanan bir açıklamada, İran’ın balistik füze programıyla bağlantılı olan kuruluş ve oluşumlara yönelik yaptırım kararı alındığı duyuruldu.

Yaptırımlar İran’ın balistik programına dahil olan ‘İranlı’ kuruluşları hedef alıyor.

Bakanlık açıklamasında, İran’ın uydu taşıyıcı füze denemelerinin ise ‘provokatif eylemler’ olduğu savunuldu. Açıklamada ayrıca İran’ın son denemesinin bu ülkenin Ortadoğu için tehdit olduğunu gösterdiği iddia edildi.

İran devlet televizyonunca dün verilen bilgiye göre, uzaya uydu taşıyabilen bir roket fırlatılarak deneme gerçekleştirilmişti. Uyduyu taşıyıcı roketin adının "Simurg" (Anka Kuşu) olduğunun belirtildiği haberde, fırlatma işleminin başarılı geçtiği savunulmuştu.

Haberde, "Simurg uydu taşıyıcı aracın başarılı bir şekilde test edilmesiyle İmam Hamaney Uzay Merkezi de resmi olarak açıldı" denilmişti.

Simurg adlı roketin 250 kilogram ağırlığa kadar olan uyduları 500 kilometre uzaklıktaki yörüngeye yerleştirme kapasitesinin olduğu bildirilirken, İran resmi ajansı İRNA’nın haberinde testin başarıyla sonuçlandığı iddia edilmişti.