ABD’den Kuzey Koreli yöneticilere yaptırım kararı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), ilk kez Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’a yönelik yaptırım kararı aldığını duyurdu.

ABD Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kuzey Kore liderinin birçok yargısız infaz, işkence ve bireylerin zorla çalışma kamplarında çalıştırılması gibi suçları işlediği belirtildi. Bakanlık, birçok Komünist Parti yöneticisinin de yaptırımlar kapsamına alındığını duyurdu.

Yaptırım uygulanacak yöneticiler arasında Güvenlik Bakanı Choe Pu II ile hükümet danışmanlarından Ri Song Chol  bulunurken, Sansür Dairesi gibi kurumlar da yaptırımlar kapsamına alındı.

Yaptırımlar kapsamında Kim Jong Un ve birçok yöneticinin ABD’nin yargı yetkisinin olduğu yerlerdeki taşınmazlar ile mali varlıklarına el konulabilecek.

Halkın önemli bir kısmının yoksulluk içerisinde yaşadığı tahmin edilen Kuzey Kore’nin özellikle bu yılın başından bu yana yaptığı atom ve uzun menzilli füze denemelerine tepki gösteriliyor. Kuzey Kore’ye yönelik Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Mart ayında yaptırım kararları alınmış, uzun yıllar sessiz kalan Çin Halk Cumhuriyeti de kitle imha silahı yapımında kullanılabilecek ürünlerin Kuzey Kore’ye satılmasını yasaklamıştı.