ABD Irak’a yeni birlikler gönderiyor

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’in Irak ziyaretinde Musul’un kurtarılması temel gündemlerin başında gelirken, Irak’a 560 Amerikan askerinin daha gönderileceği duyuruldu.

Bugün Bağdat’ta Carter ile Irak Başkanı Haydar el Ebadi ve Savunma Bakanı Halid el Ubeydi’yle yaptığı görüşmeden sonra Pentagon’dan yapılan açıklamada, DAİŞ’e karşı Irak ordusuna desteğin arttırılacağı vurgulandı.

Carter’in Irak hükümetiyle koordineli bir biçimde 560 Amerikan askerini gönderme kararını duyurduğu belirtilen açıklamada, bu askerlerin geçtiğimiz günlerde kurtarılan Qayyara askeri üssünde görevlendirileceği kaydedildi. Qayyara üssü, DAİŞ işgalindeki Musul’un 60 kilometre güneyinde bulunuyor.

Böylelikle ABD’nin Irak’taki asker sayısı 4 bin 600’ü bulacak.

Carter’in ziyaretindeki en temel gündem ise Musul başta olmak üzere DAİŞ’e karşı yapılan operasyonlar oldu. Çetelere karşı mücadelede Irak’ta işgal ettikleri toprakların yüzde 45’inin, Suriye’de ise yüzde 20’sinin kurtarıldığını hatırlatan Carter, son olarak Felluce kenti ile Qayyara Üssü’nün kurtarılmasının önemli başarılar olduğunu vurguladı.

Ziyarette halen devam eden Musul’a yönelik operasyonların ‘bir sonraki aşamalarının’ detaylarının görüşüldüğü bildiriliyor.

Carter’in Güney Kürdistan’la işbirliği kapsamında Mesud Barzani’yle de telefon görüşmesi yapması planlanıyordu. ABD son olarak Güney Kürdistan yönetimine 415 milyon dolar askeri yardım yapacağını duyurmuştu.