ABD Küba’daki diplomatik çalışanlarını geri çekti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), sağlık problemlerinin planlı bir saldırıyla bağlantılı olabileceğini iddia ettiği Küba’daki diplomatik çalışanlarını geri çekerken, ülkeye yönelik seyahat uyarısında bulundu.

Bu ayın başında ABD’nin Havana’daki büyükelçiliğinde çalışan 21 diplomatik görevlinin ‘şüpheli’ sağlık problemlerinin ortaya çıktığı ve bunun bir saldırı sonucu olabileceği iddia edilmişti.

Amerikan medyasında olayın diplomatlara yönelik bir ‘akustik saldırı’ olduğuna dair iddialar gündeme gelirken, dün Küba’ya yönelik bazı yaptırımlara gidileceğine dair haberler de doğrulandı.

ABD yönetimi iddiaları doğrularken, Küba’daki diplomatik çalışanların ve ailelerinin geri çekildiği duyuruldu. Kararın ‘personelin güvenliğini sağlamaya’ yönelik olduğu savunulurken, Küba ile diplomatik ilişkilerin ise devam edeceği vurgulandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, diplomatik çalışanlara karşı ‘saldırılara’ dair soruşturmaların devam ettiği belirtilirken, ‘üçüncü bir ülkenin’ saldırının arkasında olabileceği ihtimaline değinildi.

On yıllarca diplomatik ilişkilerin kesildiği ABD ile Küba arasındaki ilişkiler 2014 yılından itibaren iyileşmeye başlamıştı. Barack Obama dönemindeki yakınlaşma kapsamında ABD’nin Havana’daki büyükelçiliği 2015 yılında yeniden açılmıştı. Ancak yeni başkan Donald Trump, Küba’ya yönelik daha sert bir politika izlenmesinden yana.