ABD ordusu trans bireyleri kabul edecek

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), halen sayıları 2 bin 500 olarak tahmin edilen trans bireylerin orduya serbestçe alımına müsade edecek.

2011 yılında eşcinsel erkek ve kadınların orduya girebilmesine yönelik engelleri kaldıran ABD’de trans bireylerin de askerlik yapabilmesinin önü açılıyor.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, trans bireylerin 1 Temmuz 2017’den itibaren cinsel kimliklerini saklamadan orduya girebileceklerini duyurdu. Bakan, halen ordu içinde görev yapan trans bireylerin ise görevlerine devam edebileceğini kaydetti.

1 Ekim 2017’den itibaren ise trans bireylerin gerek duyduğu sağlık hizmetleri için bakanlıkça ödeme yapılması sağlanacak. Ordu mensuplarının cinsiyet değiştirmesinin önündeki engeller de kaldırılacak ve bu tür operasyonlara bağlı sağlık giderleri için ödeme talep edebilecekler.

Bakan, cinsel eğilimlerin ‘kalifikasyonla ilgisinin olmadığının’ altını çizerken, cinsel kimliği nedeniyle ordu içerisindeki yetenekli askerlerin terfilerini engellemesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

1,3 milyon askerin görev yaptığı ABD ordusunda trans bireylerin sayısı 2 bin 500 kadar olarak tahmin ediliyor.  2011 yılında da eşcinsellerin orduda görev almasının önündeki engeller kaldırılmıştı. ABD ordusunda 2011’den önce eşcinsellere askerlik yapma olanağı tanınırken, cinsel kimliklerini beyan etmeleri yasaktı.