ABD: Referandumu tanımıyoruz, diyaloga dönün

Güney Kürdistan'da yapılan referanduma ilişkin açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, "Tek taraflı referandumu tanımıyoruz" dedi. Tillerson, Irak, Türkiye ve İran'a da "tehditleri bırakın" uyarısı yaptı.

Güney Kürdistan'da yapılan referanduma ilişkin açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, "Tek taraflı referandumu tanımıyoruz" dedi. Güney Kürdistan'ı "anayasaya saygıya" çağıran ABD, Irak merkezi hükümeti ve komşulara da "tehditleri bırakın" uyarısı yaptı. 

Referanduma Tillerson tarafından yapılan açıklamada, "Oylama ile sonuçlar meşruiyetten yoksundur; biz birleşik, federal, demokratik ve müreffeh bir Irak'ı destekliyoruz. Bu tek taraflı adımın muhtemel negatif sonuçlarından dolayı endişeliyiz" dedi. 

REFERANDUM YANLIŞ SONUÇLARA NEDEN OLDU

Güney Kürdistan ve Bağdat'ı ikna etmek için çok uğraştıklarını belirten Tillerson, "Oylamadan önce hem IKBY'yi hem Bağdat merkezi hükümetini daha verimli bir çerçeve konusunda ikna etmek üzere çalıştık" ifadelerinde bulundu. Çabalarında "Kürtlerin istikrar ve iyiliğini gözettiklerini" söyleyen Tillerson, "tek taraflı olarak yapılan referandumun yanlış sonuçlara neden olduğu"nu dile getirdi. 

'TEK YANLI EYLEM VE GÜÇ KULLANIMINDAN UZAK DURUN'

Güney Kürdistan'ı "anayasaya saygıya", Irak merkezi hükümeti ile komşuları da "tehditleri sonlandırmaya" çağıran Tillerson'ın açıklamasının devamında şu ifadelere yer verildi: "Tüm tarafları sakin olmaya ve karşılıklı tehditleri sona erdirmeye davet ediyoruz. Iraklı Kürt yetkilileri merkezi hükümetin anayasal olarak belirlenmiş rolüne saygı duymaya çağırıyoruz. Merkezi yönetimi de tehditleri ve muhtemel güç kullanımı imasını terk etmeye çağırıyoruz. ABD, Irak'ın komşuları da dahil tüm tarafları tek yanlı eylemlerden ve güç kullanımından uzak durmaya davet ediyor."