ABD şiddetin yaygın olduğu özel cezaevlerinden vazgeçiyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) son yıllarda şiddet olayları ve güvenlik sorunları nedeniyle eleştirilerin odağında olan özel cezaevlerinden aşamalı olarak vazgeçilmesi planlanıyor.

ABD Adalet Bakanı Sally Yates, 2015 itibariyle federal suçlardan hapis yatan 190 bin tutuklu ve hükümlüden 22 bin kadarının kaldığı özel cezaevlerinin kapasitesinin Mayıs 2017’ye kadar 14 bin 200’e düşürüleceğini söyledi. 2013 yılında 220 bin mahkumdan 30 bin kadarının özel cezaevlerinde olduğunu hatırlatan Yates, amaçlarının mahkumları tümüyle devlete ait cezaevlerine yerleştirmek olduğunu kaydetti.

Özel cezaevlerinin ‘belli bir dönemde önemli bir açığı kapattığını’ söyleyen Yates, artık tümüyle devlete ait cezaevlerinin kullanılmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.

Federal hükümetin özel cezaevlerini tümüyle terk etme planları ülkedeki mahkumların çok küçük bir kısmı için geçerli. ABD’de büyük çoğunluğu eyaletlerce kontrol edilen kamuya ait veya özel cezaevlerinde tutulan 2 milyonu aşkın tutuklu ve hükümlü bulunuyor.

Geçtiğimiz hafta yayınlanan bir raporda, ABD’deki özel cezaevlerinde ciddi güvenlik problemlerine ve şiddet olaylarının diğer cezaevlerine oranla daha yüksek olduğuna vurgu yapılmıştı. Özel cezaevlerinin mahkumların yeniden topluma uyum sağlaması noktasında başarısız olduğu da raporda yer almıştı.