ABD: Türkiye insan ticareti ve insanlık dışı koşulları engellemiyor

ABD'nin hazırladığı raporda, Türkiye'nin insan ticaretini engellemede asgari şartları yerine getirmediği belirtildi. Yine fuhuşa zorlanan ve insanlık dışı koşullarda çalıştırılan insanlar için de Türkiye'nin transit ülke olduğu belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2016 Küresel İnsan Ticareti Raporu'nu hazırladı. Raporda, Türkiye'nin aleyhinde ciddi tespitler yer alıyor. Rapora göre Türkiye, fuhşa zorlanan ve insanlık dışı koşullarda çalıştırılan insanlar için transit ülke konumunda.
Cumhuriyet'te yer alan habere göre raporda, Türkiye’nin fuhuş ticaretinin, zorla çalıştırılan, insanlık dışı muameleye maruz kalan kadın, erkek ve çocuklar için destinasyon noktası, transit ülkesi ve kara listedeki diğer ülkelere göre, daha az düzeyde de olsa kaynak ülkesi olduğu belirtiliyor.

'İNSAN TİCARETİNİ ENGELLEMİYOR'

Polisin ve resmi yetkililerin, insan ticaretini hafife aldıkları, şebekelerin üzerine gitmediklerinin vurgulandığı raporda, Türkiye’nin insan ticaretini engellemede asgari standartları dahi karşılamadığı başladığı kaydediliyor.

'TÜRKİYE'DE KÖLELİK VE DİLENCİLİK...'

Yine son bir yılda 1 milyon Suriyeli ve 100 bin Iraklının Türkiye’ye geldiği, binlerce mülteci çocuğun sokaklarda dilencilik yaptığı, erkeklerin ve kadınların kölelik düzeyinde ücretlerle, atölyelerde, ağır işlerde, tarlalarda çalıştırıldıkları, bazılarının zorla çalıştırmaya maruz kaldıkları da raporda yer aldı.

'ZORLA FUHUŞ YAPTIRILIYOR'

Suriyeli ve başka uyruklu kadınlar ve genç kızların çeteler de dahil olmak üzere, gelir sağlamak için fuhuş şebekelerine satıldıkları, barlarda, diskolarda, evlerde, para karşılığı fuhuş yapmaya zorlandıkları ifade ediliyor.
Raporda, AKP'nin 2009 yılından bu yana insan ticareti ile mücadele eylem planını yenileyip güncellemediği, bunun da istismarları kolaylaştırıp, yaygınlaştırdığı vurgulanıyor.