ABD ve Rusya’dan ateşkes konusunda karşılıklı suçlamalar

Suriye’de Pazartesi gününden bu yana devam eden ateşkesin birçok kereler ihlal edildiği görülürken, Rusya ve ABD’den karşılıklı suçlamalar gelmeye devam ediyor.

Ateşkesin 6’ıncı gününe yönelik değerlendirmede bulunan Suriye’deki Rus Koordinasyon Merkezi Komutanı general Vladimir Savçenko, ‘ılımlı’ olarak tabir edilen gruplar tarafından son 24 saatte rejim güçlerine 50 saldırı düzenlendiğini söyledi. Savçenko, saldırıların Halep ve Hama çevresinde yoğunlaştığını kaydetti.

Rus ordusundan general Viktor Poznikhir ise, Pazartesi gününden bu yana ateşkesin 199 kez ihlal edildiğini bildirirken, ateşkesin başarısız olması halinde sorumluluğun Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) ait olacağını savundu. Poznikhir, ABD’nin 9 Eylül’de Cenevre’de varılan ateşkes anlaşmasının şartlarına uymadığını iddia etti.

Viktor Poznikhir, Suriye’de ‘ılımlı muhalif’ olduğu savunulan grupların DAİŞ ve El Nusra’nın yeni adı olan ‘Fetih el Şam Cephesi’ çetelerle aralarına mesafe koymadıklarını ve ABD’nin bu konuda çaba göstermesi gerektiğinin altını çizdi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise, rejimin kuşatma altında tuttuğu kentlere insani yardım ulaşmasını engellediği savunuldu. Başkan Barack Obama adına yapılan açıklamada, ateşkes sayesinde şiddetin azaldığı, ancak buna rağmen insani yardımların bloke edilmesinden ‘endişeli’ olunduğu vurgulandı.

Türkiye’nin de Kürtlere karşı destek verdiği ve ‘ılımlı’ olarak sunulmaya çalışılan grupların çoğunun DAİŞ veya El Nusra ile birlikte çalıştığı biliniyor. Bu grupların son olarak ‘Fırat Kalkanı’ adlı işgal operasyonu sırasında ABD’li askerlerin varlığını istemedikleri iddia edilmişti.