ABD ve Rusya Suriye’de ateşkes ve DAİŞ’e karşı koordinasyonda uzlaştı

ABD ve Rusya arasında Cenevre’de yapılan görüşmelerde Kurban Bayramı’ndan itibaren bir haftalık ateşkes kararı çıktı.

ABD ve Rusya arasında Cenevre’de yapılan görüşmelerde Kurban Bayramı’ndan itibaren bir haftalık ateşkes kararı çıkarken, DAİŞ ve El Nusra çetelerine yönelik ortak operasyonların yöneticileği bir koordine merkezi kurulmasında uzlaşıldığı da bildirildi.

Dün gece geç saatlere kadar süren müzakereler sonunda Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile birlikte açıklama yapan Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry, “Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya, Suriye’de şiddeti azaltmasını ve müzakere edilmiş bir barış ile siyasi geçişin yolunu açmasını umduğumuz bir plan sunuyorlar” dedi. Kerry, bir hafta sürecek ateşkes boyunca Amerikan güçlerinin Rus ordusuyla işbirliği yapmayı kabul ettiğinin altını çizdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, terörizmle mücadele ve daha önce terk edilen ateşkesin daha iyi bir formda sağlanmasını öngören 5 maddelik bir planda uzlaşıldığını kaydetti. Lavrov, DAİŞ ve El Nusra çetelerine karşı yürütülecek bombardımanların ortak koordinasyonu ve koordine bombardımanların yapılacağı bölgeler üzerinde uzlaşıldığını belirtti.

Rusya’yla işbirliğine ilişkin konuşan John Kerry, Rusya’nın savaşın sonlandırılması ve barış masasına oturması konusunda ‘Beşar Esad rejimi üzerinde yapma kapasitesinin’ olduğuna dikkat çekti.

Sergey Lavrov ise, ABD ile vardıkları uzlaşmaya dair Suriye rejimini bilgilendirdiklerini ve rejimin de bunu kabul edeceğini ilettiğini duyurdu.