ABD ve Suudilerin silahları suç örgütlerine satılmış

ABD ve Suudi Arabistan’ın Suriye’de ‘muhalif’ olarak adlandırdığı gruplara gönderdikleri bazı silahların suç çetelerinin eline geçtiği iddia ediliyor.

New York Times gazetesinin El Cezire kanalıyla yaptığı araştırmaya göre, Amerikan gizli servisi CIA ile Suudi Arabistan yönetimi tarafından Suriye’ye gönderilen bazı silahlar Ürdün’de çalındı. Silahların Ürdün gizli servislerine çalışan bazı bireylerce çalındığı ve kara borsada satışa çıkarıldığı iddia edildi.

Çalınan silahlardan bazılarının geçtiğimiz Kasım ayında Ürdün polisine ait bir eğitim merkezinde kullanıldığının ortaya çıktığı belirtilirken, söz konusu olayda bir Ürdün polisinin ikisi Amerikan subayı 5 kişiyi öldürdüğü bilgisi paylaşıldı.

Silahların Ürdün gizli servisine çalışan bazı ajanlarca çalındığı ve bu kişilerin silahların satışından şahsi kazanç elde etmek istedikleri de iddialar arasında.

Bu yılın başında da Almanya’dan Güney Kürdistan’a gönderilen bazı uzun namlulu silahların kara borsada satıldığı iddia edilmişti. Söz konusu iddiada, maaşlarını alamayan bazı peşmergelerin Alman ordusundan gelen G3 ve P1 tipi silahları bin 450 ile bin 800 Amerikan doları arası fiyatlarla sattıkları savunulmuştu.