ABD yönetiminde sular durulmuyor: Priebus’un yerine Kelly atandı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, yakın çalışma ekibi içerisindeki anlaşmazlıklar nedeniyle Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü olarak İçişleri Bakanı’nı atadığı öğrenildi.

Donald Trump’ın dün Özel Kalem Müdürü Reince Priebus’u görevden aldığını duyurması ardından kilit roldeki bu göreve kimin geleceği merak ediliyordu.

Trump’ın Twitter hesabından geç saatlerde yapılan açıklamada ise, İç Güvenlik Bakanı John F. Kelly’yi bu göreve atadığı duyuruldu. Trump, Kelly’nin bakanlığı döneminde ‘hükümetinin büyük bir yıldızı’ olduğunu söyledi.

ABD Başkanı’nın bazı yakın çalışma arkadaşlarının Rusya’yla olan bağlantıları ve bu konudaki soruşturmaların yanı sıra iç siyasetteki bazı sorunlar nedeniyle yönetimin henüz ‘oturmadığı’ yorumları yapılıyor. Görevden alınan Peince Priebus’un dün bizzat Beyaz Saray İletişim Direktörü Anthony Scaramucci tarafından ‘medyaya bilgi sızdırmakla’ suçlanması dikkat çekmişti.

Yönetim içindeki bu sorunlara ek olarak sağlık reformunu gerçekleştirmesine Cumhuriyetçi Parti içinden karşı çıkılması,  ABD Başkanı’nın en önemli sorunu. Obamacare adlı mevcut sağlık sigortası yasasını kaldırmak isteyen Trump, dün yine Senato engeline takıldı.

Yasada değişiklikler öngören tasarı, 3 Cumhuriyetçi senatörün karşı oy kullanması sayesinde 49’a 51 oyla reddedildi. Trump’ın aylardır gerçekleştiremediği vaadine engel olan 3 senatör arasında 2008 başkanlık seçimleri adayı John McCain de bulunuyordu.