Adalet Bakanı’ndan Trump’a: Yargı bağımsızdır!

ABD Başkanı Donald Trump’ın azil sürecinin başlaması ihtimaline karşı yaptığı uyarılara bizzat kendi atadığı Adalet Bakanı’ndan ‘yargıya müdahale edemeyeceği’ itirazı geldi.

Donald Trump, eski kampanya şefi Paul Manafort’un mahkumiyeti ardından gündeme gelen azil sürecine ilişkin uyarıda bulunmuştu. Trump, bakanlığını ‘bir türlü kontrol edememekle’ suçladığı Adalet Bakanı Jeff Sessions’dan özel yetkili savcı Robert Mueller’in yürüttüğü soruşturmanın durdurulmasını istemişti.

ABD Başkanı’na cevap veren Adalet Bakanı Sessions ise, ülkesindeki güçler ayrılığı ilkesine dayanarak yargı bağımsızlığına dikkat çekti. Sessions’un sözcüsü tarafından yayınlanan yazılı açıklamada, bakanlığının çalışmasının siyasi amaçlarla etkilenmesine izin vermeyeceğinin altını çizdi.

Adalet Bakanı’nın bu açıklamayla açıkça Trump’a karşı tavır aldığı yorumları yapılıyor.

ABD Başkanının eski kişisel avukatı Michael Cohen, savcı ile işbirliğine giderek verdiği ifadede Trump’ın talebiyle 2016’daki başkanlık seçimlerine etki etmek için iki kadına 'sus payı' olarak ödeme yaptığını söylemişti.

Seçim finansmanı üzerine yasayı ihlal etmekle suçlanan Cohen, suçunu kabul ederek yetkili makamlarla anlaşma yaptı. Bu anlaşma sonucunda Cohen, özel savcı Robert Mueller ile işbirliği yapabilir. Mueller, Rusya’nın seçimlere olası müdahalesi üzerine yürütülen kritik soruşturma ile görevli.

Trump’ın kampanya şefi Paul Manafort ise, Virginia’daki bir federal mahkeme tarafından vergi kaçakçılığı, banka dolandırıcılığı ve yabancı bankalardaki hesapları gizleme gibi toplamda 8 ayrı suçtan mahkum edilmişti.

Trump dün yaptığı açıklamada, görevden azil sürecinin başlatılması halinde ekonominin zarar göreceği ve piyasaların çökeceğini savunmuştu.