Afganistan’da Taliban saldırıları: 30’u aşkın ölü

Afganistan’ın bir çok eyaletinde Talibanlar tarafından düzenlenen saldırılarda en az 23 asker ve polis ile 9 sivilin öldüğü bildirildi.

Ülkenin kuzeyindeki Tahar eyaleti yetkililerine göre, Pazar gecesi Talibanlar askeri bir üsse saldırı düzenledi.

Eyaletin polis sözcüsü AFP’ye yaptığı açıklamada, saldırıda iki polis ve 16 askerin öldüğü, 3’ünün de yaralandığını belirtti.

Eyalet valiliği sözcüsü ise saldırıyı doğruladı ancak 19 ölünün olduğunu ifade etti.

Yerel yetkililer, kuzeydeki Belh eyaletinde de Talibanların düzenlediği saldırılarda 9 sivilin öldüğü, 6’sının yaralandığını bildirdi.

Yerel polise göre, Talibanlar bu kişileri para almak için sık sık rahatsız ediyordu. Bir polis yetkilisi, “Direndikleri için öldürüldüler” dedi.

Ülkenin güneyindeki Uruzgan eyaletinde Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece Talibanların düzenlediği başka bir saldırıda 5 polis öldü, 3’ü yaralandı.

Talibanlar, ateşkes çağrılarına ve başlayan tutuklu takasına rağmen Afgan güçlerine yönelik ülke genelinde saldırılarını tırmandırdı.

Hükümet ve Talibanların, karşılıklı olarak ellerindeki belirli sayıda tutukluyu bırakması, ABD ile Talibanlar arasında Şubat sonunda imzalanan anlaşma kapsamında yer alıyor. ABD, bu anlaşma çerçevesinde 14 ay içerisinde Afganistan’dan tüm güçlerini çekmeyi taahhüt etmişti.

Tutuklu takası, hükümet ve Talibanlar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle yavaşladı. Bu durum, iki taraf arasında ülkenin geleceğine dair müzakereleri de geciktirdi. 10 Mart’ta başlaması planlanan görüşmeler halen başlamadı.

Talibanlar ayrıca ABD’yi de anlaşmayı ihlal etmekle suçluyor. Talibanlara, göre ABD ve Afgan güçleri tarafından savaş uçakları ve dronlarla 33 saldırı düzenlendi.