Afrika’yı Covid-19 değil açlık vuracak

Uluslararası yardım kuruluşlarının ortaklaşa yürüttüğü bir çalışmaya göre, geçtiğimiz ay açlıkla karşı karşıya birey sayısı135 milyon olurken, Covid-19 salgını nedeniyle özellikle bu sayı Afrika’da ciddi artış gösterecek.

Dünya Gıda Örgütü (FAO), Avrupa Birliği ve diğer birçok uluslararası yardım örgütlerinin 22 Nisan’da yayınladıkları Dünya Gıda Güvenliği Raporu, 2019 itibariyle 135 milyon kişinin ağır gıda güvensizliği, yani ciddi açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyordu. Bu raporda, 55 ülke ve bölgenin açlıktan doğrudan etkilendiğine işaret ediyordu.

Ancak raporun en dikkat çekilen kısmı ise, son verilerin 2019 yılına yani Covid-19 salgınından öncesine dair olmasıydı. Oysa Covid-19 salgını henüz dünyanın gıda ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan ülkelerdeki tarım sektörünü tam olarak etkilemedi ve bunun kaçınılmaz olduğu biliniyor.

SADECE AFRİKA’DA 129 MİLYON KİŞİ TEHLİKEYE GİRECEK

Açlık tehlikesinin en yoğun olduğu kıta ise, Afrika. Bu yıl Covid-19 salgınının da yol açtığı ‘stres’ ortamında tarımsal üretimin yanı sıra genel ekonomik büyümede bir gerileme yaşanacak.

Bunun yol açtığı ortamda sadece Afrika kıtasında 129 milyon kişi açlığı yaşayacak. Dünya genelinde ise sayı 183 milyon olarak tahmin ediliyor.

DÖRTTE BİRİ ÇATIŞMALARDAN KAYNAKLI

Afrika’daki açlık sorununun nedenleri arasında birçok faktör gösteriliyor. Ama bunlar arasında ilk sırayı çatışmalar ve güvensizlik ortamı alıyor. Savaşlar, çatışmalar ve güvensizlik ortamının ağır açlık kriziyle karşı karşıya bıraktığı insan sayısı 2019’da 34 milyon idi. Bu sayının 2020’de Covid-19 nedeniyle artacağı endişesi hâkim.

İKLİM VE EKONOMİK ÇALKANTILAR

Afrika kıtasındaki açlıkta etkili bir diğer önemli faktör ise, iklim. Küresel ısınmanın yanı sıra doğal afetler nedeniyle birçok tarım alanında beklenenin altında verim alınabiliyor. Bu da sadece geçtiğimiz yıl 26 milyon Afrikalıyı açlığa mahkûm etti. Sadece Kenya ve Sudan’da kuraklıklar nedeniyle 10 milyon kişi gıda bulamıyordu.

Ekonomik çalkantıların yol açtığı açlıktan etkilenenlerin sadece Afrika’daki sayısı geçtiğimiz yıl 10 milyon idi.

KRİZ AĞIRLAŞIRSA DAHA DA ÇOK KİŞİYİ ETKİLEYECEK

Tüm dünyada Covid-19 nedeniyle baş gösteren ekonomik krizin en çok yoksul ülkeleri vuracağı biliniyor. Hindistan ve birçok Güney ve Güneydoğu Asya ülkesinde on milyonlarca kişinin etkileneceği ekonomi kaynaklı açlık ve sağlık krizi, daha büyük oranlarda Afrika’yı vuracak.

Kriz nedeniyle gıda sorununun büyüyebileceği kıtada, aynı zamanda yetersiz olan sağlık sistemlerinin daha da kötüleşeceği öngörülüyor.  Buna örnek olarak 2007-2008 krizi gösteriliyor. O dönemde kriz doğrudan ek 115 milyon kişiyle 963 milyon kişinin ‘yetersiz beslenmesine’ neden olmuştu.

Öte yandan son raporlardaki rakamlar sadece ‘ağır gıda güvensizliği’ içinde yaşayan bireylere ilişkin. ‘Yetersiz beslenme’ sorunu ise yüz milyonlarca insanı doğrudan etkiliyor.