Akdeniz’de her bin mülteciden 10’u yaşamını yitirdi

Birleşmiş Milletler’e göre bu yıl içinde Akdeniz üzerinden Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gelen mültecilerin sayısında ciddi azalma meydana gelirken, ölümlerde ise büyük bir artış söz konusu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından yayınlanan son rakamlara göre, Türkiye’yle imzalanan Mülteci Anlaşması sonrasında mülteci sayısında ciddi bir azalma sağlandı. UNHCR’e göre, bu yılın ilk 9 ayında Ege ve Akdeniz üzerinden AB ülkelerine gelen mültecilerin sayısı 300 bini aşarken, geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu sayı 520 bin idi.

ÖLÜMLERDE MÜLTECİ SAYISINA ORANLA CİDDİ ARTIŞ

UNHCR rakamlarına göre, her ne kadar mülteci sayısında yüzde 40’ları bulan düzeyde bir azalma olsa da, ölümlerde ciddi bir artış söz konusu. 2015 yılı toplamında  3 bin 771 mülteci Akdeniz sularını aşmaya çalışırken yaşamını yitirirken, bu yılın başından bu yana 3 bin 211 mülteci yaşamını yitirdi.

Geçtiğimiz yıl Avrupa’ya doğru yola çıkan her bin mülteciden 7’sinin yaşamını yitirdiği Akdeniz’de bu yıl içinde her bin mülteciden 10’u aşkını hayatını kaybetti.