AKP’li bakan Alman gazeteciye bizzat verdiği röportaja el koydurdu

AKP hükümetinin kendi yandaş basınıyla olan çalışan-patron ilişkisini dünya medyasına da dayatma anlayışı yine tavan yaptı.

Deutsche Welle’nin bakan Akif Çağatay Kılıç’la yaptığı röportajın videosuna, görüşmenin hemen sonrasında ‘istenmeyen sorular sorulduğu’ için el konuldu.

Alman gazeteci olayın şokunu üzerinden atlatamazken, Türk bakanlık yetkililerine sert tepki gösterildi.

Deutsche Welle Radyosu (DW) yönetmenlerinden Michel Friedman, dün Türk Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Ankara’daki bakanlık binasında bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, basın özgürlüğü, 15 Temmuz darbesi ve sonrasında yapılanlar, kadın hakları ile Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bazı sözleri üzerine sorular soruldu.

Görüşmeden sonra bakan Kılıç ile Michel Friedman’ın oldukça neşeli bir biçimde ayrıldıkları görülürken, daha sonra içeri giren bakanlık yetkilileri, Friedmann’ın kamerasındaki video kayıtlarına el koymak istedi. DW ekibine video kaydını teslim etmeden Bakanlık binasından çıkamayacakları bildirilirken, mülakatın yayınlanamayacağını söyleyen bakanlık çalışanları, hiçbir açıklama yapmadan tüm malzemeleri korsan bir biçimde beraberinde götürdü.

SORULARI BEĞENMEYİNCE...

Deutsche Welle’nin dün akşamdan bugüne kadar Türk Spor Bakanlığı’na verdikleri mühlet dolunca da olay basına yansıtıldı. DW’nin iddiasına göre, Bakanlık yetkilileri, röportaj öncesinde ‘sorulacağı söylenmeyen sorular sorulduğu’ için malzemeye el koymuştu ve yayınlanmasına izin vermediklerini ifade ettiler.

DW Genel Müdürü Peter Limbourg ise, Türk görevlilerinin davranışını sert bir biçimde kınarken, “Bu Türkiye'deki basın özgürlüğünün bir kez daha apaçık şekilde ihlal edilmesi demektir. Burada yaşanan Türk yönetimi tarafından yapılmış bir zorlamadır. Bunun hukuk devleti ve demokrasi ilkeleriyle ilgisi yoktur. Bir bakanın kendi rızasıyla söyleşi verdikten sonra sorulan sorular hoşuna gitmediği için söyleşinin yayınlanmasını bu şekilde önlemeye kalkışması kabul edilemez. Türk tarafından video kayıtlarımızın derhal teslim edilmesini talep ediyor ve atılabilecek hukuki adımları inceliyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

DW’nin konuya ilişkin haberine göre, olayın gerçekleştiği akşam Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'ne olayla ilgili protestosu iletildi ve video kayıtlarının iadesini talep edildi. Video kayıtlarının iadesi için DW tarafından 6 Eylül 2016 Salı günü TSİ saat 12:00'ye kadar tanınan süreye Türk makamlarınca uyulmadı. Bunun üzerine de DW, telefon kanalıyla Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan tekrar kayıtların iade edilmesi için acilen çağrıda bulundu. Bakanlık'tan verilen cevap ise sadece "bu söyleşinin yayınlanmasının istenmediği" şeklinde oldu.

ALMAN MEDYASI: ACABA NE DEDİ Kİ?

Olayın duyulması ardından Alman medya organlarında habere yer verilirken, birçok haberde, Türk bakanın söyleyip de pişman olduğu sözler olabileceği şüphesi öne çıktı.