Aleida Guevara: Ambargonun kalkması sosyalizmi tehlikeye atmaz

Küba devriminin önemli isimlerinden Che Guevara'nın kızı Aleida Guevara, Amerika'nın uyguladığı ambargonun kaldırılmasını sosyalist adayı tehlikeye atmayacağını söyledi.

Küba devriminin önemli isimlerinden Che Guevara'nın kızı Aleida Guevara, Amerika'nın uyguladığı ambargonun kaldırılmasını sosyalist adayı tehlikeye atmayacağını söyledi.

İsviçre'nin Fransızca dilli Radyo Televizyon Kurumu'na konuşan Aleida Guevara, "Şimdiye kadar ambargo altında yaşadık ve şimdiye kadar hayatta kaldık" dedi.

Ambargoya rağmen Küba'da kurulan olağanüstü dayanışmadan duyduğu memnuniyeti ifade eden Aleida Guevara, ambargonun kaldırılmasının babası Che'nin öncülük ettiği fikirleri tehlikeye atmayacağını söyledi.

Che'nin kızı Küba ile ABD arasındaki diplomatik yakınlaşmanın sosyalist ideali sarsmadığını belirtti.

Küba'nın efsanevi lideri Fidel Casto ile Devlet Başkanı Raul Casto'ya yakınlığı ile de bilinen Alieda Guevara, ABD emperyalizmine karşı sert tutumunu da sürdürüyor.

Guevara, "Amerikan emperyalizminin asla affedilemeyeceğini" vurgularken, bugün yaşananlar tarihi olsa da ambargo kalkmadan Washington ile ilişkilerin normalleşmeyeceğini kaydetti.

Alieda Guevara şunları ekledi: "Tüm hakları inkar eden bir ülke ile diplomatik ilişkilerin kurulabileceğini nasıl hayal edebilirsiniz? Bize azıcık süt satmayı beceremeyen bir ülke ile neden diplomatik ilişkilerimiz olsun? Pratikte bu çok zor."

Bununla birlikte Guevara, abluka nedeniyle harcanan olağanüstü miktarın sosyal ve ekonomik kalkınmaya yatırılabileceğini vurguladı.

ABD ile Küba arasında 54 yıllık diplomatik sessizlik geçen yılın sonunda sona erdi.

Aralık 2014'te yakınlaşma süreci resmi olarak başladı.

Yarım yüzyılı aşkın bir süre devam eden gerilim sayfasını kapatmak isteyen her iki ülke, geçen Temmuz ayında diplomatik ilişkilerini de başlattılar.