Alman eyalet seçimlerinde iktidar partileri oy kaybedecek

Son iki yıldır mülteciler ve göç konusunun iç siyasette çokça tartışıldığı Almanya’da ırkçı söylemlerin odağı haline gelen Almanya İçin Alternatif Parti’nin (AfD) eyaletlerdeki ciddi yükselişi devam ediyor.

INSA kamuoyu araştırmaları şirketi tarafından yapılan bir ankete göre, önümüzdeki ay yapılacak Berlin ve Mecklenburg-Vorpommern eyalet seçimlerinde sağ-popülist Almanya İçin Alternatif Parti’nin (AfD) ciddi oy oranlarına ulaşması söz konusu.

Başkent Berlin’de 18 Eylül’de yapılacak seçimlerde hiçbir partinin yüzde 25’in üstünde oy alamayacağı görülürken, Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) yüzde 23 ile birinci parti olacağı sonucu çıktı. Yeşiller’in oy oranının yüzde 19 olacağının hesaplandığı ankette, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) yüzde 18 ile ancak üçüncü parti olabiliyor.

Ankette Sol Parti’nin (Die Linke) oy oranı yüzde 15, ırkçı politikalarıyla dikkat çeken AfD’nin ise yüzde 14 ile rekor bir oya ulaşacağı anlaşıldı. Hür Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 5 ile Eyalet Meclisi’ne girmesi bekleniyor.

Berlin’de 2011 yılında yapılan seçimlerde SPD yüzde 28,3, CDU yüzde 23,4, Yeşiller yüzde 17,6, Die Linke yüzde 11,7 ve Korsanlar Partisi (Piraten) yüzde 8,9 oy almıştı.

MECKLENBURG-VORPOMMERN’DE DE AFD CİDDİ BAŞARI KAZANACAK

Doğu Almanya’nın bir diğer eyaleti Mecklenburg-Vorpommern’de 4 Eylül’de yapılacak seçimlere dair ankette ise SPD’nin yüzde 24 ile yine birinci parti olması beklenirken, CDU’nun oy oranı yüzde 23 çıktı. Bu eyalette Die Linke ve AfD’nin yüzde 19’ar oy alacakları görülen ankete göre, Yeşiller yüzde 7 oyla parlamentoya girecek beşinci parti olacak.

2011 yılındaki seçimlerde yüzde 35,6 oy alan SPD’nin bu seçimlerdeki ciddi oy kaybı dikkat çekiyor. 2011’de CDU yüzde 23, Die lİnke yüzde 18,4, Yeşiller yüzde 8,7 ve ırkçı Alman Milliyetçi Partisi (NPD) yüzde 6 oy almıştı. Son ankette NPD’nin yüzde 3 oy oranına düşmesi ve AfD’nin ilk kez katılacağı seçimlerde yüzde 19 oya ulaşması dikkat çekiyor.