Alman hükümeti maden ithalatına sertifika zorunluluğunda anlaşamıyor

Almanya’da başta Afrika ülkeleri olmak üzere iç savaş ve krizlerin yaşandığı ülkelerden ithal edilen değerli madenlere sertifika zorunluluğu getirilmesi tartışılıyor.

Sosyal demokratlar sertifikaların zorunlu olmasını isterken, iş dünyasının da desteğini alan Hristiyan demokratlar bunun yoksul ülkelere ve Alman şirketlerine zarar vereceğini savunuyorlar.

Der Spiegel dergisinin Brüksel’deki Alman temsilciliğinin bir gizli raporuna dayandırdığı haberinde, Alman hükümetinde Afrika ve diğer bölgelerden ithal edilen madenlerin kaynağına ilişkin anlaşmazlık olduğu iddia edildi. Haberde, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel’in şirketlerin kriz bölgelerinden ithal ettikleri madenler için sertifika alması zorunluluğunda ısrar ettiği bildirildi.

Ancak Çarşamba günü Federal Meclis’te (Bundestag) toplanan Ekonomi Komisyonu’na Yeşiller ve Sol Parti (Die Linke) tarafından sunulan ve maden ithalatçısı şirketlerin rapor vermesi zorunluluğu öngören öneri yine SPD’li üyelerin oylarıyla reddedilmişti. Komisyonun SPD’li üyesi Florian Post, Hristiyan demokratlar (CDU-CSU) tarafından çıkarılan engellerden şikayetçi olmuştu.

CDU VE İŞ DÜNYASI KARŞI ÇIKIYOR

Özellikle Afrika’da yüz binlerce kişinin kötü şartlarda zorla çalıştırıldığı bilinen bazı madenlere ilişkin çekinceler de, ithalatçı şirketlerin satın aldıkları madenleri sertifikaya tabi tutma talebini öne çıkarıyor. Ancak SPD’li Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel’in bu yönlü ‘çabalarına’ rağmen hükümetin büyük ortağı CDU’nun ve iş dünyasının karşı çıkması dikkat çekiyor.

CDU’nun ekonomik işlerden sorumlu sözcüsü Joachim Pfeiffer ise, ithal madenlerin sertifika ile belgelendirilmesinin ‘kontra produktif’ etki yapacağını ve hem şirketlere hem de madenlerin çıkarıldığı yoksul ülkelere zarar vereceği görüşünde ısrar ediyor. Pfeiffer, sertifika zorunluluğu ile maden ithal eden küçük şirketlere ‘ağır bürokrasi yükü’ getirileceğini ve maden üretilen ülkelerdeki halkın ‘ekonomik ve sosyal durumuna olumsuz etki’ edileceğini de savunuyor.

SERTİFİKA ZORUNLULUĞU ‘KONGO’DA MİLYONLARCA KİŞİYİ İŞİNDEN ETMİŞ’!

CDU’nun bu yöndeki tutumunun iş dünyasından bağımsız olmadığı da biliniyor. BDI, DIHK ve BGA gibi önde gelen işveren birliklerinin yayınladığı ortak açıklamada, madenlere sertifika zorunluluğunun daha önce ABD’de de getirildiğini ve bunun Kongo gibi yoksul Afrika ülkelerinde istihdam kaybına yol açtığı hatırlatıldı.

İşveren birlikleri, ABD’nin sertifika zorunluluğu getirmesi nedeniyle Kongo’daki madenlerde çalışan milyonlarca kişinin işini kaybettiği ve bunun şiddet ortamını beraberinde getirdiğine ilişkin bir raporu da gerekçe gösteriyorlar.