Alman hükümeti mülteciler için ‘transit bölge’ uygulamasında uzlaşamıyor

Almanya’da iktidar partileri, mültecilerin sınırlarda bekletilerek iltica başvurularının sonucuna göre ülkeye girişine izin verilmesine imkan tanıyacak ‘transit bölge’ uygulamasını tartışıyor.

Almanya’da iktidar partileri, mültecilerin sınırlarda bekletilerek iltica başvurularının sonucuna göre ülkeye girişine izin verilmesine imkan tanıyacak ‘transit bölge’ uygulamasını tartışıyor.

Almanya’ya bu yılın başından itibaren giriş yapan mültecilerin sayısı 577 bini bulurken, bu kişilerden sadece 303 bini iltica başvurusunda bulunmuştu. Ancak buna rağmen ülkenin İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kaydettiği en yüksek iltica başvurusu sayısına doğru gidiliyor.

Hükümetin mültecilerin Almanya’ya girişini önleme ve sınırdışıları kolaylaştırma yönündeki çabaları devam ederken, koalisyon ortakları yöntemler üzerinde uzlaşamıyor.

Hafta sonunda toplanan Hristiyan birlik partileri CDU ve CSU, bugüne kadar sadece havaalanlarında var olan ‘transit bölge’ uygulamasının tüm kara sınırlarında uygulanması konusunda uzlaşmıştı. Böylelikle, ülkeye gelen mültecilerin sınırda sorgulanması ve talebin uygun görülmemesi halinde sınırdışı edilmelerine imkan sağlanması hedefleniyor.

MERKEL: ÇÖZÜM DEĞİL

Ancak başta CSU lideri Horst Seehofer ve CDU’lu İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin savunuculuğunu yaptığı ‘transit bölge’ uygulamasına Başbakan Angela Merkel’in yanı sıra hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD)’den olumsuz bakılıyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Merkel, mültecilerin sınırda bekletilerek iltica başvurusunun görüşülmesinin kolay olmayacağını söyleyen Merkel, uygulamanın kimlik belgesi bulunmayan veya kimliğini gizleyen mülteciler için söz konusu olabileceğini kaydetti.

ADALET BAKANI: PRATİKTE GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİR DEĞİL

CDU ve CSU tarafından gündeme getirilen ve mültecilerin sınırdan içeri girmeden başvurularının görüşülmesini öngören transit bölge uygulamasına SPD’li Adalet Bakanı Heiko Maas da karşı çıkıyor. Süddeutsche Zeitung’a konuşan Maas, havaalanlarındaki uygulamanın kara sınırlarına taşınmasıyla birlikte ‘tarafsız bölgede (No Man’s Land) toplama kampları’ oluşturulacağı uyarısını yaptı.

İltica başvurularının hızlandırılmasının doğru olduğunu söyleyen Maas, “ancak sınırlarda on binlerce mülteciyi gözaltına almak, çözümden çok sorun yaratır” diye konuştu. Maas, transit bölge uygulamasının pratikte gerçekleştirilebilir olmadığının da altını çizdi.

Süddeutsche Zeitung, hükümet çevrelerine dayandırdığı bilgilere göre, aylık 100 bin kadar mültecinin davasının sınırlarda görüşülmesi ve bugüne kadarkinden çok daha fazla başvurunun incelenmesi de gündeme gelecek. Zira Almanya’ya giriş yapan mültecilerin tümünün iltica başvurusu yapmadığı, bu yıl içinde giriş yapan 577 bin kişiden 300 bin kadarının iltica ettiği de biliniyor.