Alman partileri üye tabanlarını yarı yarıya kaybetti

Siyaset bilimci Oskar Niedermayer tarafından yapılan partiler araştırmasında, Almanya’daki siyasi partilerin giderek daha fazla üye kaybettiği ve üyelerin yaş ortalamasının yükseldiği sonucu çıktı.

Siyaset bilimci Oskar Niedermayer tarafından yapılan partiler araştırmasında, Almanya’daki siyasi partilerin giderek daha fazla üye kaybettiği ve üyelerin yaş ortalamasının yükseldiği sonucu çıktı. Araştırmada, ülkedeki siyasi partiler arasında özellikle Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) geleneksel sol üye temelini kaybettiğine vurgu yapılıyor.

İki Almanya’nın birleştiği 1990 yılında siyasi partilerin 2,4 milyon olan üye sayısının günümüzde 1,2 milyona kadar gerilediğini belirtilen raporda, özellikle Sosyal Demokrat Parti (SPD)’deki kayba dikkat çekiliyor. Almanya’nın ve Avrupa’nın en eski ‘halk partisi’ olarak bilinen SPD’nin yaşadığı gerilemeye değinilen raporda, 2015 yılı itibariyle SPD’nin üye sayısı bakımından ikinci sıraya gerilediği yer alıyor.

Buna göre, SPD’nin üye sayısı yüzde 3,7 düşüşle 442 bin 814 olurken, Başbakan Angela Merkel’in başkanlığındaki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU)’nun üye sayısı yüzde 2,9’luk düşüşle 444 bin 400 oldu. CDU’nun Bavyera eyaletindeki ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) yüzde 1,5 kayıpla 144 bin 360, 2013’te Meclis dışında kalan Hür Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 3,2 gibi bir kayıpla sadece 53 bin 197 üyeye sahipti.

Federal Meclis’in muhalefet partileri Yeşiller ve Sol Parti (Die Linke)’nin de üye kaybı devam ediyor. Buna göre, Yeşiller 59 bin 148, Die Linke’nin ise 58 bin 989 üyeye geriledi.

2013 yılında kurulan ve Hessen eyaleti hariç katıldığı tüm eyalet parlamentosu seçimlerinde yüzde 6 ile 24 oy arasında oy alan sağ-popülist Almanya İçin Alternatif (AfD)’nin ise üye sayısını düzenli olarak arttırdığı görülüyor. Oskar Niedermayer’in araştırmasına dahil edilmeyen AfD’nin kendi rakamlarına göre Mayıs ayı sonunda 23 bini aşkın üyeye ulaşmıştı.

GENÇLERİN VE EMEKÇİLERİN ORANI GİDEREK DÜŞÜYOR

Almanya’daki siyasi partilerin tabanlarının yarısını kaybettiğine dikkat çekilen araştırmada, günümüzde parti üyelerinin yaş ortalamasının 50 ila 60 arasında olduğu ve gençlerin giderek siyasetten uzaklaştığının altı çiziliyor.

Oskar Niedermayer’in araştırmasında özellikle üzerinde durduğu SPD’nin üye kaybının gençler ile işçiler ve sendika üyesi emekçiler arasında yoğun olduğu görülüyor.

1990 yılında SPD üyelerinin yüzde 10,2’si 29 yaşın altındayken, yüzde 65,2’si 30-59 yaş grubunda ve yüzde 24,6’sı ise 60 yaşının üzerindeydi.

2007 yılına gelindiğinde ise gençlerin oranı yüzde 5,8’e, 30-59 yaş grubunun oranı yüzde 47,5’e kadar geriledi. SPD üyelerinin geriye kalan yüzde 46,7’lik kesimi ise 60 yaş üzeri bireylerdendi.

Benzer şekilde işçiler arasındaki üye kaybının özellikle 2000’li yıllarda Gerhard Schröder başbakanlığındaki liberal ve işveren eksenli politikalardan dolayı arttığı belirtiliyor.