Alman Savunma Bakanı Bağdat ve Hewler’i ziyaret ediyor

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in başkent Bağdat ile Güney Kürdistan’ın başkenti Hewler’i ziyaret amacıyla dün akşam Irak’a indiği bildirildi.

Akşam saatlerinde başkent Bağdat’a inen Alman bakanın ziyaretinin ‘güvenlik gerekçesiyle’ son ana kadar gizli tutulduğu bildirildi. Bağdat’ta DAİŞ’e karşı savaşa dair görüşmeler yapacağı öğrenilen Ursula von der Leyen’in Hewler’deki 140 Alman askerini ziyaret edeceği de kaydedildi.

Ziyarete ilişkin açıklama yapan Von der Leyen, DAİŞ çetelerinin Irak’t a büyük oranda geriletildiğini ve Musul ile çevresinde yoğunlaştıklarını söyledi. Von der Leyen, çetelerle mücadelede alınan olumlu sonuçların ‘Almanya’nın yerel savaşçıları eğitme’ yönündeki stratesjisinin ‘doğru’ olduğunu gösterdiğini savundu.

Çetelere verdiği desteğe rağmen Türkiye’ye herhangi bir tutum almayan ve Rojava’yı es geçen Almanya, Ezidi Kürtleri Şengal’de katliamla başbaşa bırakan KDP peşmergelerine silah ve eğitim desteği veriyor. Almanya’nın bu süreçte yaklaşık 10 bin peşmergeye askeri eğitim veren 140 kadar askeri Güney Kürdistan’da bulunuyor.