Alman şirketleri uluslararası ihaleleri Çinli ve Japonlara kaptırıyor!

Avrupa Birliği’nin (AB) en büyük ekonomisi ve ihracatta dünya üçüncüsü olan Almanya’nın büyük şirketlerinin uluslararası ihalelerde yaşadığı kayıplar işveren sendikalarını ‘endişelendiriyor’.

Avrupa Birliği’nin (AB) en büyük ekonomisi ve ihracatta dünya üçüncüsü olan Almanya’nın büyük şirketlerinin uluslararası ihalelerde yaşadığı kayıplar işveren sendikalarını ‘endişelendiriyor’. Önde gelen işveren sendikaları, hükümetin destek vermemesi halinde uluslararası ihalelerin çoğunu Çinli ve Japon şirketleri lehine kaybetme uyarısında bulunuyorlar.

DIHK, BDI, VDMA, BGA ve Bankalar Birliği gibi önde gelen işveren birlikleri ile Siemens şirketinden yapılan açıklamalarda, Alman şirketlerin özellikle yükselen ekonomiler olarak da bilinen ülkelerdeki ihalelerden ciddi olarak dışlandıkları savunuldu. Buna göre, Alman şirketleri Hindistan, Brezilya gibi ülkelerin yanı sıra gelişmekte olan yoksul ülkelerde Çinli ve Japon şirketlerin gerisine düşüyor.

Çin ve Japonya’nın şirketlere devlet desteği ve risk durumunda garanti sağladığını belirten işveren birlikleri, teşvik ve kredilerin yoğun olarak kullanıldığına dikkat çekiyorlar. Devlet desteklerinin özellikle inşaat, alt yapı ve nükleer santraller gibi büyük yurtdışı ihalelerinde kullanıldığına vurgu yapılıyor.

Hükümete de çağrı yapan Alman işveren sendikaları, Hermes-Teminatları olarak da bilinen ve daha ziyade kriz durumlarına karşı ihracatçılara garanti sağlayan yasanın büyük uluslararası ihaleleri kapsayacak şekilde reforme edilmesini istiyorlar.

Almanya’nın önde gelen şirketlerin Siemens’in yöneticisi Joe Kaeser ise, devlet desteği ve garantisinin az olmasının Alman şirketlerini uluslararası ihalelelerde daha dezavantajlı bir konuma ittiğini savundu. Kaeser, Hindistan’daki dev demiryolu ve tren ihalesini örnek gösterirken, bu ihalenin Japon şirketine verildiğini kaydetti.

Alman, Çin ve Japon şirketlerinin uluslararası rekabeti her üç ülkenin ekonomik büyüme ile ihracatlarında da yaşanıyor. 2007-2008 yıllarında dünyanın dördüncü büyük ekonomisi olmasına karşın ihracatta birinciliği Almanya almış, bu durum 2009 yılından itibaren Çin ve ABD lehine değişmişti.

Çin’in ihracattaki büyümesi daha ziyade ele geçirdiği yurtdışı pazarıyla bağlantılı iken, ABD ise doların euro karşısında değer kazanmasıyla Almanya’yı geride bıraktı. Japonya ise son 10 yılda ciddi ilerleme yada gerileme yaşamadı.

2014 yılı tahminlerine göre Çin’in ihracatı 2,3 trilyon doları aşarken, ABD 1,6 trilyonla ikinci sırada geliyor. Almanya ise 1,5 trilyon dolar ile üçüncü sırayı koruyor ve 700 milyar dolar civarında bir ihracat hacmine sahip Japonya ile arasında büyük bir fark açmış durumda.