Almanlar çok kültürlülük ve ‘hoşgeldin kültürü’nden uzaklaşıyor

Geçtiğimiz yaz ve sonbahar aylarında yüz binlerce mültecinin geldiği Almanya’da çok kültürlü yaşama verilen önem de giderek azalıyor.

Bielefeld Üniversitesi Çatışma ve Şiddet Araştırmaları Enstitüsü tarafından yapılan 2015-2016 araştırmasına göre, Almanların yabancıların varlığına ve çok kültürlülüğe olan tahammülü azalmaya devam ediyor.

Araştırmaya göre, Almanların sadece yüzde 32,3’ü ‘Hoşgeldin Kültürü’ olarak da adlandırılan ve ülkenin sığınmacılar ile farklı kültürlerden çalışanlara kapısını açmayı öngören anlayışı kabul ediyor. Bu oran 2013-2014 yılı araştırmasında yüzde 39,5’da idi.

Yabancı kökenli veya ailesinden en az bir kişinin göçmen kökenli olduğu kişiler arasında ise bu oran yüzde 43,3 iken, kökeninde göçmenlik olmayan Almanlarda ise bu oran yüzde 28’e kadar düşüyor.

Göçmenlerin ‘Almanya’da kendilerini evlerinde gibi hissetmeleri’ konusunda da Almanlar arasında rahatsızlık dikkat çekiyor. Buna göre, 2013-2014’de Almanların yüzde 54,7’si göçmenlerin Almanya’da ‘evinde gibi olmasını’ olumlu karşılarken, 2015-2016’da bu oran yüzde 43’e kadar geriledi.

ÇOK KÜLTÜRLÜ BİR ÜLKE İSTEYENLER AZALIYOR

Almanya’nın daha çeşitli ve renkli kültürlere sahip olmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 47’den yüzde 42’ye geriledi.

Almanya’ya gelen mültecilerin büyük kısmının gerçekte ülkesinde baskıya uğramadığını düşünen Almanların oranı yüzde 31 iken, sadece yüzde 40’lık bir kısmı bunun doğru olmadığına inaniyor. Yüzde 29’luk bir kesim ise buna kısmen inanıyor.

Yine Almanların yüzde 37’si yüksek mülteci sayısının ülkenin geleceğini tehlikeye düşürdüğünü, yüzde 24,5’i ise bunun kısmen doğru bir ihtimal olduğunu düşünüyor. Almanların yüzde 49’u, mülteci sayısının artmasıyla ‘terörizm tehlikesinin de artacağı’ endişesini taşıyor.

YÜZDE 75’İ DİNİ İNANCIN MÜLTECİ ALIMINDA KRİTER OLMASINA KARŞI ÇIKIYOR

Mültecilerin dini inançlarının ülkeye alınmalarında kriter olmasına karşı çıkanların oranı yüzde 75,8 ile oldukça yüksek olurken, yüzde 12’lik bir kısmı dini inancına göre mültecilerin ülkeye alınması gibi aşırı katı bir tutum gösteriyor.

ÇOĞUNLUK SAVAŞLAR BİTER BİTMEZ MÜLTECİLERİN GERİ GÖNDERİLMESİNDEN YANA

Mültecilerin de Almanya’da ‘iyi bir geleceğe sahip olmasını’ isteyenlerin oranı yüzde 73 olurken, yüzde 8,6’lık bir kısım buna karşı çıkıyor. Yüzde 18’lik bir kesim ise bu konuda kararsız. Almanların yüzde 55’lik bir kesimi de mültecilerin savaşların bitmesi veya istikrarın sağlanması ardından derhal ülkelerine gönderilmesini istiyor.