Almanya, Çin ve Japonya’nın dış ticaret dengesi artıda

Merkezi Münih’te bulunan Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (IFO) tarafından yayınlanan öngörülere göre, Almanya, Çin ve Japonya’nın bu yılki ihracat rakamlarında yine büyük artış yaşanacak.

Her üç ülkenin de dış ticaret dengesinde iniş çıkışlara rağmen yüzlerce milyar dolarlık fazlalık dikkat çekiyor.

IFO öngörülerine göre, geçtiğimiz yıl 1,3 trilyon doları aşan ihracatına karşılık ithalatı 1 trilyon doların altında kalan Almanya’da bu yıl ihracat fazlası en az 310 milyar dolar olacak. Böylelikle bu fazlalık geçen yıla oranla 25 milyar dolar daha artmış olacak. Almanya’nın sadece bu yılın ilk 6 ayında ihraç ettiği malların ithalata oranla 159 milyar dolar fazla olduğu duyurulmuştu.

Aynı öngörülere göre, dünyanın en fazla ihracat gerçekleştiren ülkesi olan Çin’de ise ihracatın ithalata göre 260 milyar dolar daha fazla olması bekleniyor. Bu da 2015’e oranla yaklaşık 70 milyar dolar bir düşüşe işaret ederken, özellikle ihracattaki düşüşün bunda etkili olduğu sanılıyor.

Dış ticaret dengesinin pozitif olduğu ülkelerden olan Japonya’da ise bu miktarın 170 milyar doları bulacağı hesaplanıyor.

AB’NİN İSTİKRARINA ZARAR VERİYOR

IFO’nun tahminlerinin beklendiği gibi çıkması halinde Almanya’nın dış ticaret dengesindeki artı puanlarının mili gelire oranı yüzde 9 civarında olacak. Bu da başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkeden satın alınan mal ve hizmetlere karşılık çok daha fazlasının satılması anlamına geliyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun yıllardır Almanya’ya yaptığı uyarılara rağmen bu denge değişmiyor. AB Komisyonu, milli gelirin yüzde 6’sından fazla olan ihracat-ithalat farkının ‘istikrarı tehlikeye sokacak’ düzeyde olacağını savunuyor.

Komisyon bundan dolayı da Almanya’nın ülke içinde daha fazla yatırım yaparak, iç pazardaki talebi yükseltmesi yönünde uyarıyor.

AB’nin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri (ABD) de Almanya’nın dış ticaretindeki bu ciddi fazlalığın dünya ekonomisine zarar verdiği görüşünde.