Almanya’da 2,5 milyon kişi geçinebilmek için ek iş yapıyor

Alman Sol Parti milletvekili Sabine Zimmermann’ın talebi üzerine Federal Çalışma Dairesi tarafından yayınlanan verilere göre, son 10 yılda en az bir ek işte çalışmak zorunda kalanların oranı yüzde 80 oranında artış gösterdi.

Buna göre, 2004 yılında Almanya genelinde ‘Mini-Job’ olarak adlandırılan kısa süreli ve düşük gelirli işlerde çalışanların sayısı 1,4 milyon iken, bu sayı Haziran 2015’te 2,5 milyona yükseldi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Die Linke Milletvekili Sabine Zimmermann, milyonlarca çalışanın esas işinden kazandığı gelirin geçimi sağlamak için yeterli olmadığının altını çizdi.

Federal Çalışma Dairesi tarafından yapılan açıklamada ise, ek işlerde çalışanların sadece ‘para için çalışmadığı’ iddia edilirken, birçok kişinin esas işindeki çalışma süresinin kısalmasının bunda etkili olduğu savunuldu.

Almanya’da 8 milyona yakın kişinin asgari ücret olan saat başı 8,5 eurodan az kazandığı biliniyor. Die Linke ise, önümüzdeki yıl 8,84 euroya yükseltilecek asgari ücretin adil ve insani bir geçim imkanı sağlanabilmesi için en az 10 euro olması gerektiğini savunuyor.