Almanya’da 4 saldırıda da psikolojik sorunlu bireyler öne çıkıyor

Son bir haftada 4 ayrı saldırının yaşandığı Almanya’da faillerin psikolojik sorunu olanlar veya mültecilerden oluşması dikkat çekiyor.

Dün gece bir festivalde üzerindeki bomba düzeneğini patlatan Suriyeli mülteciye ilişkin araştırmalar sürerken, Münih’teki katliamı düzenleyen David Sonboli’nin katliam planından haberdar olan bir arkadaşı da gözaltına alindi.

Cuma günü 9 kişinin yaşamını yitirdiği Münih’teki alışveriş merkezi katliamının faili 18 yaşındaki Sonboli’nin katliam planlarını anlattığı arkadaşının ise henüz 16 yaşında olduğu öğrenildi.

Soruşturmaya ilişkin bilgi veren savcı Thomas Steinkraus-Koch, iran kökenli Sonboli’nin Afganistanlı arkadaşına katliam planına dair bilgi verdiğini ve bu kişinin katliamın hemen öncesinde Sonboli ile beraber olduğunu kaydetti.

Ancak saldırganın bir örgüt ile bağlantısına dair herhangi bir bulgu yok. Ali David Sonboli’nin psikolojik sorunları olduğu, okulda mobbinge maruz kaldığı ve özellikle de bilgisayar savaş oyunlarından etkilendiği için böylesi bir katliama giriştiği tezi savunuluyor.

Almanya’da son bir hafta içindeki 4 ayrı saldırının da psikolojik sorunu olan gençler tarafından yapılması kafaları karıştırıyor. Geçtiğimiz Salı günü Bavyera eyaletine bağlı Wurzburg’da bir trende yolculara balta ve bıçakla saldıran 17 yaşındaki bir mülteci polis tarafından öldürülmüştü.

Münih’te Cuma günü yapılan katliamın ardından dün Reutlingen’de bir kadın sorun yaşadığı bir Suriyeli mülteci tarafından katledilmişti. Yine dün gece ise Ansbach’da bir festival alanına girmeye çalışan bir kişi içeri bırakılmaması üzerine çantasındaki bomba düzeneğini patlatmış, saldırgan olurken 15 kişi de yaralanmıştı. Ansbach saldırganının Suriye’den sonra giriş yaptığı Bulgaristan’a geri gönderilme kararı olduğu, uyuşturucu sucundan polisçe tanınan biri olduğu ve psikolojik sorunlar yasadığı da bildiriliyor.