Almanya’da işsizlik düşerken yoksulluk artıyor

Federal İstatistik Dairesi (Destatis) tarafından önümüzdeki hafta yayınlanacak ve Alman medyasına ulaşan verilere göre, Almanya’da yoksulluk oranı 1990 yılından bu yanaki en yüksek seviyesine ulaştı.

İstatistiklere göre, 82 milyon nüfuslu Almanya’da kişi başına ortalama ücretin yüzde 60’ından az bir gelirle yetinmek zorunda kalanların oranı 2015 yılında 0,3 puan artarak, yüzde 15,7’ye ulaştı. Destatis, tek bireyli hanelerde ayda 917 euronun, 4 bireyli hanelerde ise bin 916 euronun altında gelire sahip olanları ‘yoksul’ olarak kabul ediyor.

Buna göre, 2006 yılında yüzde 14 olan yoksulluk oranı o tarihten bu yana bazı istisnalar hariç her yıl artış gösterdi.

Almanya’da yoksulluğun arttığı son 10 yılda işsizlik oranlarının da düzenli olarak düşmesi bir başka dikkat çeken nokta. Destatis işsizlik hesaplama metoduna göre, 2005 yılında işsizlik oranı yüzde 11,7 iken, 2016’da bu oran yüzde 6,3’e kadar gerilemişti. Bunun neden olan en önemli etkenin ise, milyonlarca kişinin düşük ücretli veya sosyal sigorta kapsamı dışında tutulan ve ‘mini Job’ olarak adlandırılan işlerde çalıştırılması olduğu biliniyor.

Son verilere göre, işsizlerin yüzde 59’u, çalışanların ise yüzde 7,8’i yoksulluk tehdidi altında yaşıyorken, işsizlik yardımı alan bireyler arasında bu oran yüzde 71,8’e kadar çıkıyor. Herhangi bir eğitim kurumundan diploması olmayan bireyler arasında ise yoksulluk oranı yüzde 46’yı aşıyor.