Almanya'da kilisedeki mülteci eylemi polislerce bitirildi

Almanya’nın Regensburg kentinde bir kiliseye sığınan ve Balkan ülkelerinin ‘güvenli ülke’ statüsünden çıkarılmasını talep eden mülteciler polis tarafından eylemlerini sonlandırmaya zorlandı.

Operasyonun ardından birçok yardım kuruluşu ise, kilisenin sorumluluğunu yerine getirmemesinden şikayetçi.

Bavyera eyaletine bağlı Regensburg’da Dom Kilisesi’nde 5 hafta önce Arnavutluk ve Kosova’dan mültecilerin başlattığı eylem, daha sonra kilisenin kullandığı bir salonda devam ettirilmişti. Ancak Kilise yönetiminin haftalarca mültecilere verdiği gıda ve bakım desteğini iki hafta önce kestiği duyurulmuş ve mültecilerin kiliseyi boşaltması istenmişti.

50 kadar mültecinin başlattığı eylem son iki haftadır 16 kişiyle devam ederken, dün akşam saatlerinde polisin müdahalesiyle sonlandırıldı. Polisin, mültecilerin binayı boşaltmasını isteyen kilise yönetimince çağrıldığı öğrenilirken, mültecilerin polisin uyarısı üzerine bulundukları kilise binasını terk ettikleri duyuruldu.

Olaya ilişkin açıklama yapan Bevyera Mülteciler Konseyi adlı yardım kuruluşu ise, mültecilerin kiliselere sığınmaları durumunda korunmaları gerektiğini vurguladı. Konseyin açıklamasında, insani gereksinimin yanı sıra mültecilerin korunmalarının kiliselerin temel görevlerinden olduğu hatırlatıldı.

Balkan ülkelerinden gelen on binlerce mülteci, ‘güvenli ülkelerden’ geldikleri gerekçesiyle iltica hakkına sahip değiller. Son olarak Sırbistan, Makedonya ve Arnavutluk gibi özellikle Romanların ayrımcılığa maruz bırakıldığı ülkeler bu statüye alınmıştı.