Almanya‘da mültecilere karşı saldırılara yetkililer boyun eğiyor

2014 yılından bu yana 1 milyonu aşkın iltica başvurusunun yapıldığı Almanya’da aşırı sağcıların mülteci yurtlarına yönelik saldırıları artarken, bazı kentlerin bu saldırılara boyun eğmesi dikkat çekiyor.

Son olarak Rostock kentinde mülteciler için hazırlanan bir mülteci yurdundan vazgeçildi.

Federal Kriminal Dairesi (BKA) tarafından yayınlanan verilere göre, Almanya’da bu yılın ilk 7 ayında mülteci yurtlarına yönelik 665 saldırı suçu işlendi. Bunların 613’ünün aşırı sağcılar tarafından işlendiği belirtilen verilerde, 262 vakada binalara zarar verildiği, 148 vakada ise ırkçı propaganda yazılamaları yapıldığı kaydedildi.

Mülteci yurtlarına yönelik saldırı sayısının 2015 yılı toplamında bin 31 kadar olduğu hatırlatılan verilerde, 2016’daki saldırıların artış gösterdiğine dikkat çekildi.

AŞIRI SAĞCILARIN HEDEFİNDEKİ YURTTAN VAZGEÇİLDİ

Aşırı sağcı grupların mülteci yurtlarının olduğu semtlerde yaşayan bireylerin de desteğiyle yaptığı propaganda ve tehditlerin etkisini gösterdiği belirtiliyor.

Ülkenin kuzeyindeki Rostock kentinde geçtiğimiz ay içerisinde çocuk yaştaki mültecilerin kaldığı bir binaya yönelik tehditler nedeniyle mülteci çocuklar tahliye edilmişti.

Dün yapılan bir açıklamaya göre ise, Rostock’da daha önceden planlanan yeni bir mülteci yurdu projesinden de vazgeçildi. Groß Klein semtinde öngörülen mülteci yurdundan aşırı sağcıların ‘tehditleri’ nedeniyle vazgeçildiği duyuruldu. Konuya ilişkin açıklama yapan Sol Parti’li (Die Linke) Rostock Belediyesi yöneticisi Steffen Bockhahn, mülteci yurdunun planlandığı bölgedeki güvenlik sorununu karara gerekçe gösterdi.

‘IRKÇI SALDIRILAR BAŞARI KAZANMIŞ OLACAK’ UYARISI

Kararı eleştiren Yeşiller Partisi üyesi Torsten Sohn ise, Almanya’nın birçok kentinde aşırı sağcı grupların tehditleri nedeniyle mülteci yurtlarının planlandığı gibi hayata geçirilmediğini söyledi. Sadece Rostock’da iki yurdun iptal edilmiş olacağını kaydeden Sohn, bunun mültecilere karşı ırkçı saldırılar ve sataşmaların ‘başarı kazanacağı’ uyarısında bulundu.

Almanya’ya sadece geçtiğimiz yıl içerisinde 1 milyon mültecinin giriş yaptığı tahmin edilirken, tümünün iltica başvurusunda bulunmadığı ortaya çıkmıştı. Ülkeye 2014 yılında 202 bin, 2015 yılında 476 bin ve 2016’nın ilk 7 ayında 397 bin iltica başvurusu yapıldı.