Almanya’da sınırdışılar katlandı

Alman haber ajansı dpa’nın eyalet hükümetleri nezdinde yaptığı bir anketin sonuçlarına göre, bu yılın ilk 6 ayında sınırdışı edilen veya gönüllü olarak ülkeyi terk eden ilticacıların sayısında büyük artış yaşandı.

Bu yılın ilk 6 ayında Almanya’da iltica başvurusunda bulunanların sayısı 396 bin olurken, geçtiğimiz yılın toplamında 477 bin kadar başvuru yapılmıştı. Halen sınırdışı kararı olan ama henüz Almanya’da bulunan ilticacıların sayısı ise 220 bin civarında.

Dpa’nın eyalet hükümetlerine dayandırdığı verilerine göre ise hem sınırdışılarda hem de geri dönüş programlarından yararlanarak ülkesine dönenlerin sayısında ciddi bir artış söz konusu.

Sınırdışılarda doğudaki Sachsen eyaleti başı çekerken, 2 bin 245 mülteci ülkelerine geri gönderildi ve sınırdışılar bir önceki yıla oranla dört kat artış gösterdi. Sachsen Eyalet İçişleri Bakanı Markus Ulbig, Tunus, Cezayir ve Fas’ın ‘güvenli ülke’ statüsüne alınması kararının ertelenmesi nedeniyle sınırdışıların istenilen düzeyde olmayacağını da savundu.

Sınırdışılarda ülke nüfusunun beşte birinin yaşadığı Nordrhein-Westfalen eyaleti ise ikinci sırada geliyor. Bu eyalette yılın ilk 6 ayında 2 bin 167 mülteci sınırdışı edilirken, geçen yıla oranla sınırdışılarda yüzde 62 artış kaydedildi. Nordrhein-Westfalen’da hükümetin sunduğu geri dönüş yardımlarından yararlanmak için başvurların sayısı 8 bin 356’ya ulaşırken, 2 bin 600’ü aşkın ilticacı ise kendi imkanlarıyla ülkesine dönme kararı aldı.

Mültecilere karşı sert politikalarıyla bilinen Bavyera eyaletinde ise bu yıl içinde 2 bin kadar mülteci sınırdışı edilirken, Hamburg’da 420 mülteci zorla ülkelerine geri gönderildi. Hamburg’da bin 600 kadar mültecinin ise geri dönüş programlarından yararlandığı öğrenildi.

Baden-Württemberg, Niedersachsen, Berlin ve Hessen eyaletlerinde toplam 5 bin 250 kadar mülteci sınırdışı edilirken, Saarland’da 86 ve Brandenburg’da ise yılın ilk üç ayında 60 mülteci sınırdışı edildi. Bu iki eyalette sınırdışılarda diğer eyaletlere oranla çok az sayıda sınırdışı yapılması dikkat çekti.

Gönüllü geri dönüşlerin Bavyera’da 6 bin 200, Hessen’de 4 bin 230 ve Niedersachsen’da ise 4 bin 600’ü bulduğu da verilerde yer alan bilgiler arasında.